Firma » Finanse

Dobry budżet rodzinny - jak go przygotować

W artykule zaprezentowany jest podstawowy zarys technik konstruowania budżetu rodzinnego, będącego fundamentem do zarządzania finansami osobistymi.

Z własnego doświadczenia wiemy, iż zrównoważenie wydatków z przychodami nie zawsze jest konieczne i nie powinno być celem samym w sobie. Obecnie jest ogólnie dostępny szeroki wachlarz narzędzi umożliwiających doskonale egzystować bez chwilowej równowagi.

Są to między innymi pożyczki, bank kredyt hipoteczny, kredyty gotówkowe, karta kredytowa, zastawy itp. Takie rozwiązania posiadają jednakże swoją cenę, nierzadko wysoka, w postaci odsetek czy oprocentowania. Ponadto zadłużenie nie może trwać wiecznie. Albo dług spłacimy, albo możemy mieć kłopoty. Do tego należy dołożyć jeszcze kwestię posiadania tzw zdolności finansowej.

Tak więc w kategoriach długoterminowych nasz portfel musi być zrównoważony. Jak podzielić środki finansowe pomiędzy wydatki bieżące (konsumpcja) a środki służące realizacji przyszłych celów czyli inwestycyjne? Dla ogromnej większości ludzi to jestsprawa silnej woli, bo na bieżącą konsumpcję wydać można zawsze każdą kwotę. Wiemy jednak, że nie jest to działanie perspektywiczne. Jak więc dokonać podziału środków na inwestycje i na konsumpcję?

Trzeba przede wszystkim usiąść z długopisem w dłoni i określić absolutne minimum miesięcznych wydatków, jaką gotówkę trzeba zarezerwować na nieprzewidziane potrzeby, ile powinniśmy odłożyć, by za określoną liczbę lat (równą różnicy między wiekiem emerytalnym a naszym aktualnym wiekiem) mieć emeryturę na wymaganym przez nas poziomie. Dopiero po dokonaniu tego typu obliczeń możemy trafnie wyciągnąć wnioski i rozdzielić nasz finansowy tort. Jeżeli natomiast okaże się, że jest on tak mały, że nie ma z czego dzielić, to wtedy pozostaje nam zarobić dodatkowe środki lub pomyśleć o jakimś dochodzie pasywnym.

W tym celu najlepszym pomysłem jest zaaranżowanie posiedzenia wszystkich domowników i zaangażowanie każdego z jej członków w proces konstruowania rodzinnego budżetu. Będzie to pewnego rodzaju walne zgromadzenie domowego parlamentu, który uchwali rodzinną ustawę budżetową. W ten sposób każdy członek rodziny będzie mógł pokazać swoje potrzeby finansowe i zarazem przekona się jak trudnym zadaniem jest dopięcie budżetu rodzinnego oraz sprawienie, aby wszyscy w tym temacie zostali usatysfakcjonowani.

seba74m