Technologie » Internet

Dołącz do multimedialnej społeczności na cda.pl!

Cda.pl jest jednym z największych portali społecznościowych skupionych wokół rozrywki i gier. Portal łączy w sobie cechy platformy wymiany treści video oraz katalogu gier online. Zawartość portalu jest w całości tworzona przez użytkowników i odzwierciedla ich faktyczne zainteresowania oraz gusta.
Comprehensible Download Attack - cda.pl
Portal cda.pl powstał w 2003 r. i od początku skupiał uwagę młodych osób zainteresowanych multimedialną rozrywką. „Choć przedział wiekowy użytkowników jest szeroki - od 15 do 45 r. ż., to jednak łączy ich zainteresowanie grami" - mówi Łukasz Ćwiek z portalu cda.pl. „Aby sprostać ich oczekiwaniom, podzieliliśmy serwis na 4 działy: video, gry online, grafika oraz obszerny dział download, który umożliwia darmowe pobieranie gier, zarówno demo, jak i pełnych wersji. Te funkcje sprawiają, że portal jest konkurencyjny na rynku, bowiem gracz znajduje komplementarną rozrywkę w jednym miejscu, zamiast na kilku portalach o zawężonej specjalizacji" - dodaje Łukasz Ćwiek. Dodatkowym atutem serwisu jest jego prostota i przejrzystość. „Nowy użytkownik szybko opanowuje poruszanie się po serwisie dzięki intuicyjnemu menu oraz czytelnej grafice z aktywnymi linkami. Dbamy o to, by serwis nie był przeładowany reklamami, które w zbyt dużej ilości mogą utrudniać percepcję i zniechęcić niejednego gracza" - mówi Łukasz Ćwiek z cda.pl.
Odrobina statystyk
W maju 2011r. wg genius traffic portal zyskał 2,3 mln unikalnych użytkowników, którzy wygenerowali 40 mln odsłon. Dziennie portal odwiedza ok. 120 - 130 tysięcy osób, generujących blisko 1,5 miliona odsłon. „Przyczyną tak wysokiej ilości odwiedzin jest to, że cda.pl był jednym z pierwszych tego typu przedsięwzięć na rynku, bowiem gdy uruchamialiśmy serwis w 2003 r. konkurencja była niewielka. Umożliwiło nam to pozyskanie rzeszy stałych użytkowników. Aktywnych kont jest stosunkowo niewiele, bo ok. 40 tysięcy, jednak jest to spowodowane możliwością pełnego dostępu do zasobów portalu bez konieczności rejestracji. Istotny jest także czynnik tworzenia społeczności - użytkownicy sami tworzą zawartość portalu, identyfikują się z nią" - mówi Łukasz Ćwiek. „Zespół obsługujących cda.pl to pięć osób z bogatym doświadczeniem informatycznym w zakresie tworzenia i administracji stron. Infrastruktura sprzętowa liczy 11 serwerów dedykowanych, które są w stanie udźwignąć ruch 3 milionów odsłon dziennie" - dodaje Łukasz Ćwiek z cda.pl.
Dlaczego warto?
Korzystając z portalu cda.pl, zyskujemy dostęp do materiałów selekcjonowanych przez zarejestrowane osoby, bowiem cała zawartość strony jest przez nich dostarczana i selekcjonowana. Materiały pozycjonują się poprzez oglądalność, co pozwala na ciągłe uaktualnianie serwisu zgodnie z rekomendacjami użytkowników. Dla zarejestrowanych dostępny jest także rozbudowany profil umożliwiający zapraszanie znajomych oraz dodawanie materiałów. Portal cda.pl od maja 2011r. jest obecny także na facebook.pl, gdzie dotychczas zgromadził ponad 7 tysięcy fanów. Właściciel cda.pl, firma JC System, planuje zintegrować serwis z portalem facebook.pl, co pozwoli na poszerzenie zasięgu działania cda.pl.
Niezależnie od tego, czy mamy chwilę wolnego czasu, który chcemy przeznaczyć na rozrywkę, czy pasjonują nas gry online, bądź chcemy przetestować nową grę komputerową, zanim zdecydujemy się na zakup - warto zajrzeć na portal cda.pl. Znajdziemy tam wiele wartych obejrzenia filmów rozśmieszających do łez, gry, które skutecznie zabiją nudę oraz zabawne grafiki, którymi możemy się podzielić ze znajomymi.

Portal cda.pl
JC System