Technologie » Internet

Domena .EU staje się globalną

Domeny.pl: obywatele UE będą mogli rejestrować adres .EU bez względu na miejsce zamieszkania. Liczba domen .EU może jednak gwałtownie zmaleć ze względu na brexit.

Od 19 października br. obywatele UE mieszkający poza granicami wspólnoty będą mogli rejestrować adres internetowy w domenie .EU. Wcześniej taką możliwość mieli jedynie Europejczycy, którzy mieszkali lub mieli zarejestrowaną działalność gospodarczą na ternie któregoś z krajów unijnych. Ten ruch może ograniczyć spadek liczby abonentów domeny, szczególnie że w przypadku brexitu bez umowy od początku roku 2020 roku wszystkie firmy brytyjskie stracą prawo do korzystania z tego rozszerzenia – komentuje Elżbieta Kornaś z serwisu Domeny.pl.

Domena .EU została wprowadzona w 2006 roku i jest obecnie ósmą co do popularności domeną TLD (TLD - Top Level Domain) na świecie. Według danych EURid, organizacji zarządzającej .EU, liczba wszystkich zarejestrowanych adresów internetowych w tym rozszerzeniu wyniosła na koniec minionego roku 3 684 750 i była niższa o 130 305 niż rok wcześniej.

„Nowe przepisy dadzą możliwość korzystania z domeny .EU wielomilionowej rzeszy Europejczyków mieszkających na stałe poza UE. Jak podaje EURid, tylko w USA, Kanadzie i Australii mieszka około 12 milionów takich osób, w tym oczywiście bardzo wielu Polaków. Możliwość rejestracji własnej domeny .EU ma im umożliwić podkreślenie własnych korzeni przez zakładanie w internecie prywatnych blogów, dzienników oraz stron firmowych związanych z ich działalnością gospodarczą - pod egidą europejskich norm oraz przepisów” – mówi Elżbieta Kornaś, Brand Director w serwisie Domeny.pl, która specjalizuje się w umożliwianiu użytkownikom rejestracji domen z całego świata

Jak zaznacza ekspertka Domeny.pl, to bardzo rozsądny ruch ze strony EURid zwłaszcza, że od początku 2020 roku może ubyć blisko 250 tys. domen w rozszerzeniu .EU, które zostały zarejestrowane przez firmy brytyjskie. Stanie się tak, jeśli dojdzie do wyjścia Wielkiej Brytanii z UE bez umowy.

„Będzie to znaczący ubytek w ogólnej liczbie abonentów domeny UE, bo Wielka Brytania była do tej pory 6 krajem unijnym pod względem liczby zarejestrowanych domen .EU - po Niemczech, Holandii, Francji, Włoszech i Polsce” – mówi Elżbieta Kornaś.

Domeny .EU, które zostaną odebrane obywatelom i firmom brytyjskim, nie zostaną przypisane nikomu aż do 1 listopada 2020. Po tym czasie zostaną one uznane za odwołane i staną się dostępne do ogólnej rejestracji.

Dodatkowe informacje

EURid jest organizacją non-profit wyznaczoną przez Komisję Europejską do zawiadywania rejestracjami domeny .EU w internecie. EURid współpracuje z ponad 850 akredytowanymi rejestratorami obsługując swoich klientów w 23 oficjalnych językach Unii. Biuro główne firmy znajduje się w Brukseli (Belgia), EURid posiada także biura regionalne w Pizie (Włochy), Pradze (Czechy) oraz w Sztokholmie (Szwecja). Więcej informacji na temat tej organizacji jest dostępne na stronie www.eurid.eu.

Domeny.pl to firma specjalizująca się w rejestracji domen z całego świata (ponad 1000 rozszerzeń). Drugi obszar specjalizacji firmy to certyfikaty SSL, których firma ma ponad 100 do wyboru (od 10 wystawców). Ofertę firmy wyróżniają konkurencyjne ceny, a także wysoki standard usług. Domeny.pl jest cześć grupy H88, jednej z największych i najszybciej rozwijających się firm webhostingowych w Polsce. Głównym celem grupy H88 jest oferowanie produktów i usług, które pomagają osiągnąć sukces w internecie. H88 realizuje ten cel przez swoje wyspecjalizowane marki, do których należą - oprócz Domeny.pl - także m.in. Hekko.pl, Linuxpl.com czy Kei.pl. Z usług H88 korzysta około 230 tys. klientów.

PRS