Rozrywka i wypoczynek » Uroczystości

Dr Andrzej Tynel - jubileusz 75-lecia urodzin

Sąd Arbitrażowy przy Krajowej Izbie Gospodarczej z okazji urodzin Dr. Andrzeja Tynela, członka Rady Arbitrażowej, radcy prawnego i znakomitego mediatora wydał Księgę jubileuszową „Arbitraż i Mediacja”.

Księga dedykowana Jubilatowi została wręczona przez komitet redakcyjny podczas piątkowej uroczystości.

Dr Andrzej Tynel od blisko czterdziestu lat jest związany z Sądem Arbitrażowym przy Krajowej Izbie Gospodarczej. Specjalizuje się w arbitrażu międzynarodowym ze szczególnym uwzględnieniem prawa energetycznego i surowcowego. Wielokrotnie uczestniczył w arbitrażach w oparciu o międzynarodowe prawo handlowe, międzynarodowe kontrakty handlowe, a także przy sprawach związanych z prawem karnym gospodarczym. W latach 1977-1985 i 1993-1998 był członkiem Prezydium Sądu Arbitrażowego przy KIG, a obecnie jest członkiem Rady Arbitrażowej Sądu Arbitrażowego przy KIG, Prezesem Honorowym Polskiego Stowarzyszenia Sądownictwa Polubownego. Współpracuje także z kancelarią Baker & McKenzie Krzyżowski i Wspólnicy sp.k.
Przewodniczącym komitetu redakcyjnego Księgi jubileuszowej, która została wręczona dr. Andrzejowi Tynelowi był mecenas Maciej Łaszczuk. Komitet tworzyli również: mecenas Marek Furtek (prezes Sądu Arbitrażowego przy Krajowej Izbie Gospodarczej), mecenas Sylwester Pieckowski, prof. Jerzy Poczobut, prof. Andrzej Szumański i dr Maciej Tomaszewski. W księdze znalazły się artykuły wybitnych prawników z Polski, a także znanego prawnika z Rosji.
„Dr Andrzej Tynel od wielu lat wspiera działalność Sądu Arbitrażowego przy KIG. Postanowiliśmy uhonorować naszego przyjaciela publikacją, do której artykuły złożyło wielu wybitnych prawników. Księga jubileuszowa, którą przygotowaliśmy z okazji jego urodzin jest niepowtarzalną pozycją wydawniczą, z wielką przyjemnością wręczyliśmy ją Jubilatowi" - mówi Marek Furtek, prezes Sądu Arbitrażowego przy Krajowej Izbie Gospodarczej.
Dr Andrzej Tynel jest również autorem lub współautorem wielu publikacji naukowych w tym takich pozycji książkowych jak: „Międzynarodowy arbitraż handlowy w krajach Europy Środkowej", „Międzynarodowe prawo handlowe", „Organ zastępczej nominacji arbitrów", a także „Kompetencja Rady Arbitrażowej w postępowaniu przed Sądem Arbitrażowym przy KIG".

iwonamichalowska