Firma » Biznes

dr. hab. Zbigniew Banaszczyk nowym członkiem Rady Arbitrażowej

Rada Arbitrażowa Sądu Arbitrażowego przy Krajowej Izbie Gospodarczej została poszerzona o kolejnego znakomitego znawcę arbitrażu dr. hab. Zbigniewa Banaszczyka, informuje Sąd Arbitrażowy przy KIG.

Rada Arbitrażowa została poszerzona na mocy uchwały Prezydium Krajowej Izby Gospodarczej z dnia 29 listopada 2013 r.

Dr. hab. Zbigniew Banaszczyk wykonuje zawód adwokata w kancelarii Banaszczyk&Co, jest także pracownikiem naukowo-dydaktycznym w Instytucie Prawa Cywilnego UW, gdzie wykłada prawo cywilne. W roku 1984 uzyskał tytuł doktora nauk prawnych.

Obok wykonywania praktyki adwokackiej i prowadzenia działalności naukowej dr hab. Zbigniew Banaszczyk od wielu lat jest arbitrem w Sądzie Arbitrażowym przy Krajowej Izbie Gospodarczej w Warszawie, w Stałym Sądzie Polubownym przy Fundacji Adwokatury Polskiej i Ośrodku Badawczym Adwokatury im adw. W. Bayera w Warszawie oraz arbitrem w sądach polubownych ad hoc procedujących w oparciu o regulaminy różnych sądów polubownych, m.in. administrowanych przez ICC w Paryżu. Uczestniczył jako ekspert w pracach legislacyjnych Sejmu i Senatu RP.

Wzbogacenie składu Rady Arbitrażowej o kolejnego znakomitego prawnika z pewnością przyczyni się do jeszcze efektywniejszego działania tego organu, a tym samym do dalszego umocnienia pozycji Sądu Arbitrażowego przy KIG.

Źródło SA KIG

iwonamichalowska