Gospodarka » Przemysł

DUON rozpoczyna akcję uświadamiającą konsumentów

Grupa DUON, alternatywny dostawca energii i gazu, startuje w sieci z ogólnopolską akcją dla grupy gospodarstw domowych. Inicjatywa ma na celu zwiększenie świadomości konsumentów w kwestii możliwości zmiany sprzedawcy energii oraz optymalizacji kosztów.
Nowa akcja „Wymień fakturę na przenośną ładowarkę Power Bank" Grupy DUON skierowana jest do gospodarstw domowych. W ramach niej każdy konsument, który opłaca rachunki za energię i prześle za pomocą elektronicznego formularza DUON fakturę za prąd, otrzyma bezpłatną analizę dotyczącą możliwości oszczędzania na optymalizacji zużycia energii. Z dokumentu dowie się m.in., ile dokładnie zużywa energii, ile płaci za energię elektryczną, ile za usługi dystrybucyjne. Dodatkowo, uczestnik akcji zostanie poinformowany, jakie ewentualne korzyści wynikałyby dla niego ze zmiany grupy taryfowej, np. taką z tańszą energią w weekendy albo w godzinach wieczornych.

- Oprócz wyedukowania konsumentów - jak rozkładają się ich koszty za energię i jak je zoptymalizować, podczas akcji chcemy przypominać, że energia elektryczna jest produktem, tak samo jak chleb czy mleko i sami możemy wybrać sprzedawcę - informuje Krzysztof Noga, prezes zarządu DUON Marketing and Trading S.A. Aby dodatkowo zachęcić konsumentów do wzięcia udziału w akcji DUON przewidział dla każdego uczestnika prezent w postaci przenośnej ładowarki Power Bank. Gadżet otrzyma każda osoba, która za pośrednictwem formularza prześle swoją fakturę do DUON. Co ważne, fakturę może wysłać tylko osoba, która jest stroną umowy ze sprzedawcą energii.

Wg ostatniego monitoringu przeprowadzonego w lipcu przez URE, w Polsce do tej pory z prawa do zmiany sprzedawcy energii skorzystało niewiele ponad 220 tys. gospodarstw domowych, z czego ponad 88 tys. dokonało tego w tym roku. Jednak pomimo tego, że tempo zmian idzie w dobrym kierunku, to liczba ta nadal jest niewielka. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest między innymi niska świadomość możliwości zmiany sprzedawcy wśród konsumentów.

DUON to wiodący niezależny sprzedawca gazu ziemnego i energii elektrycznej. Jedna z najszybciej rozwijających się spółek obrotu w Polsce. Początki firmy sięgają 2000 roku, zaś obecna forma - Grupa DUON S.A. - funkcjonuje od 2012 roku, z powodzeniem zdobywając rynek sprzedaży energii i gazu.

DUON posiada własną infrastrukturę służącą dostawom gazu, pozyskiwanego zarówno z Polski, jak i zagranicy. Do ponad 400 km gazociągów Grupy jest przyłączone niemal 4000 klientów. W ramach segmentu obrotu Grupa DUON sprzedaje gaz ziemny i energię elektryczną odbiorcom końcowym na zasadzie Third Party Access.

dotpr