Kultura, sztuka » Kultura

Dzieło Leona będzie promować Xylopolis podczas Expo 2020 w Dubaju

13,5 na 3,4 metra i niemal 46 mkw. powierzchni. Właśnie taką powierzchnię zajmuje największe dzieło profesora Leona Tarasewicza, które będzie promować Xylopolis w Dubaju. 18 sierpnia 2021 r. w Fabryce Domów Modułowych Unihouse SA miała miejsce oficjalna prezentacja dzieła prof. Leona Tarasewicza, które będzie prezentowane w Pawilonie Polskim w czasie Expo 2020 w Dubaju. W specjalnym spotkaniu wzięli udział, prócz Leona Tarasewicza, Artur Kosicki, Marszałek Województwa Podlaskiego, Monika Dyląg-Sajór, Z-ca Komisarza Generalnego Sekcji Polskiej Wystawy Światowej Expo 2020 w Dubaju oraz Jan Mikołuszko, Przewodniczący Rady Nadzorczej Unibep SA.

Co znany, polski malarz abstrakcyjny robi w hali produkującej drewniane domy? Oczywiście maluje. Ten artysta to Leon Tarasewicz, a przedsiębiorstwo budowlane, które udostępniło mu swoje wnętrze to Unibep, a dokładnie Unihouse, twórca idei,  z której narodziło się Xylopolis, projekt w ramach którego będzie prezentowane dzieło podczas Expo w Dubaju. To niecodzienne spotkanie zainicjował Marszałek Województwa Podlaskiego.

Realizacje Tarasewicza na rodzimym Podlasiu należą raczej do rzadkości. Jego oryginalny, charakterystyczny styl został doceniony m.in w Biennale w São Paulo w roku 1987 i w "Aperto '88" w ramach weneckiego Biennale. W Polsce Tarasewicz stale współpracuje m.in. z warszawską Galerią Foksal, gdzie w roku 1984 zadebiutował, a także Galerią Białą w Lublinie. Co więc się stało, że znany artysta ruszył ze swojej rodzinnej wsi w fabryczny plener do oddalonego o niespełna 60 km Bielsku Podlaskiego? Impuls do tego wydarzenia wyszedł z oddalonego o 6 tys. km. Dubaju, bo właśnie tam
1 października tego roku rozpoczyna się Wystawa Światowa Expo 2020 Dubai, a najnowsza praca Tarasewicza ma być wizualną
dominantą wystawy województwa podlaskiego i Ministerstwa Klimatu i Środowiska w Pawilonie Polski.

Motywem przewodnim  światowej wystawy w Dubaju jest zrównoważony rozwój, idea, która w dobie pandemii i pierwszych zwiastunów katastrofy klimatycznej nabrała nie tylko aktualności, ale wręcz moralnego imperatywu do natychmiastowego działania. Odpowiedzią na te wyzwanie jest zaproponowana przez województwo podlaskie wizja Xylopolis – miasta przyszłości, opartego na organicznej symbiozie natury i technologii. Promotorem takiej symbiozy jest Unihouse, który już od ponad 13 lat specjalizuje się w nowoczesnym budownictwie drewnianym. A Leon Tarasewicz również od lat podkreśla, że czerpie swoje abstrakcyjne inspiracje z miarowości leśnych pejzaży, rytmiki polnych bruzd, a nawet geometrii ptasich lotów.

Dzieło mistrza robi wrażenie. Będzie miało rozmiary: 13,5 na 3,4 metra, co daje w sumie niemal aż 46 mkw. powierzchni. To największe dzieło profesora Tarasewicza, które kiedykolwiek namalował na płótnie. Było ono tworzone przez ponad dwa tygodnie – niemal codziennie mistrz z Walił (powiat białostocki) spędzał w hali Unihouse kilka godzin, realizując swoją wizję dzieła. Dzieło zaskakuje i inspiruje, jest naładowane emocjami. Swoją polską premierę miało 18 sierpnia na specjalnej konferencji, która miała miejsce tam, gdzie dzieło zostało stworzone. 1 października zostanie zaprezentowane światu, w czasie wystawy Expo 2020 w Dubaju. Profesor Tarasewicz dołączył także do grona Ambasadorów udziału Polski i Podlasia w Wystawie Światowej.

Wystawa Światowa Expo 2020 w Dubaju – cały świat w jednym miejscu

Wystawy Światowe Expo to największe i najbardziej prestiżowe wydarzenia na świecie, łączące wątki gospodarcze, promocyjne, kulturalne i turystyczne. Ich skala porównywalna jest do Igrzysk Olimpijskich czy Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej.

Expo 2020 Dubai będzie pierwszą Wystawą Światową zorganizowaną w kraju arabskim i według zapowiedzi organizatorów aspiruje do tego, by stać się największym show w historii. Ze względu na pandemię COVID-19, Expo 2020 w Dubaju zostało przełożone o rok i odbędzie się między
1 października 2021 r. a 31 marca 2022 r. pod hasłem: Connecting Minds, Creating the Future – Łącząc umysły, tworzymy przyszłość.

Polska na Expo 2020 w Dubaju

Polska od wielu lat jest aktywnym uczestnikiem Wystaw Światowych. Cele obecności Polski na Expo w Dubaju obejmują zarówno wzmocnienie wizerunku Polski na arenie międzynarodowej, jak i promocję gospodarczą. Zakładana jest wielowymiarowa prezentacja technologii i firm reprezentujących branże strategiczne z punktu widzenia potencjału eksportowego na rynki Bliskiego Wschodu, a tym samym realny wzrost transakcji biznesowych.

Za udział Polski w Wystawie Światowej Expo 2020 Dubai odpowiedzialna jest Polska Agencja Inwestycji i Handlu. Hasło Polskiego Pawilonu brzmi: „Creativity inspired by nature”. Polska zostanie zaprezentowana jako silny ośrodek współpracy, który poprzez rozwój nauki oferuje światu zrównoważone, przyjazne środowisku, inspirowane naturą technologie.

38PR