Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Dzień Godności w polskich szkołach pod znakiem empatii

17 października na całym świecie obchodzony jest Dzień Godności. W Polsce, za organizację tego wyjątkowego dnia odpowiada Fundacja Global Dignity Poland. Jej przedstawiciele spotkają się z uczniami, aby przeprowadzić warsztaty, poświęcone w tym roku tematowi empatii.

Każdego roku, w trzecią środę października, oczy i uszy uczniów na całym świecie skierowane są w stronę wolontariuszy, którzy odwiedzają szkoły, aby rozmawiać z młodzieżą na temat godności. To przedstawiciele Fundacji Global Dignity, międzynarodowej inicjatywy, propagującej ideę poszanowania godności jako fundamentalnego prawa człowieka. Pomysł jej założenia narodził się w 2006 roku, podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Davos. Inicjatorami są trzej przyjaciele – następca tronu Norwegii JKW Książę Haakon, Profesor Pekka Himanen z Finlandii oraz John Hope Bryant, amerykański założyciel stowarzyszenia Operation Hope.Ustanawiając Dzień Godności, chcieli podkreślić, jak ważne jest poczucie własnej wartości w życiu młodego człowieka., Pokazali także, że godność to wartość uniwersalna, bez względu na szerokość geograficzną.

Pierwszym działaniem w Polsce w ramach Global Dignity była Lekcja Godności, przeprowadzona w 2009 roku w łódzkim gimnazjum. Zapoczątkowała ona cykl corocznych spotkań z dziećmi i młodzieżą, podczas których przedstawiciele Fundacji oraz nauczyciele rozmawiają z uczniami o tym, w jaki sposób traktujemy samych siebie  i jak traktują nas inni.

Porozmawiajmy o empatii

Empatia, czyli zdolność współodczuwania, to niezwykle ważna umiejętność w życiu każdego z nas., Pozwala zrozumieć decyzje, działania i postawy drugiego człowieka, a dzięki temu ułatwia budowanie relacji międzyludzkich, zarówno w sferze prywatnej, jak i zawodowej. W ramach tegorocznego Dnia Godności, dla uczniów ze szkół podstawowych i licealnych zainaugurowane zostaną warsztaty, którym przyświecać będzie hasło: „Empatia wychodzi na dobre”.

Ubiegłoroczny Dzień Godności poświęciliśmy różnorodności i równości., W tym roku chcemy rozmawiać z młodzieżą na temat empatii, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania w społeczeństwie. Na co dzień dociera do nas ogromna liczba negatywnych informacji, co powoduje, że mimowolnie trochę uodparniamy się na krzywdę ludzką. A przecież empatię, tak jak godność, mamy w sobie od urodzenia., Dlatego tak ważne jest to, żeby tę zdolność współodczuwania pielęgnować. Ci młodzi ludzie, do których przychodzimy, będą tworzyć i utrzymywać relacje z innymi ludźmi, a za kilka lat wpływać na losy swoich lokalnych społeczności, a może nawet i świata. Chcemy uświadomić im, jaką rolę empatia może odegrać w ich obecnym, ale także przyszłym życiu. Zależy nam na tym, aby pokazać uczniom, że współodczuwanie to jeden z filarów dobroci, który dzielony z innymi, wróci do nas ze zdwojoną mocą - Jacek Olechowski, Prezes Global Dignity Poland.

Inauguracja tegorocznej Lekcja Godności odbędzie się w środę, 17 października 2018 roku, w Szkole Podstawowej nr 32 z Oddziałami Integracyjnymi im. Małego Powstańca, przy Niskiej 5 w Warszawie. Działania prowadzone przez Fundację Global Dignity Poland potrwają  do czerwca 2019 roku.

W ramach akcji przygotowane zostały materiały edukacyjne i warsztatowe, które każda szkoła może wykorzystać, organizując we własnym zakresie tegoroczny Dzień Godności. W materiałach wybrzmiewa przekaz, że nauka empatii zaczyna się od małych, pozornie drobnych rzeczy. Uczą one że empatia to nauka słuchania siebie i drugiego człowieka, a także próba przyjęcia jego perspektywy, zrozumienie dla jego sytuacji, emocji, czy potrzeb.

Obchody Światowego Dnia Godności w Polsce, w roku szkolnym 2018/2019, zostały objęte patronatem honorowym Rzecznika Praw Dziecka oraz honorowym patronatem Rzecznika Praw Obywatelskich.

Więcej informacji o Dniu Godności na stronie: http://globaldignity.pl. Chęć udziału w projekcie należy kierować na adres email: info@globaldignity.pl.

***

Fundacja Global Dignity Poland jest częścią międzynarodowej organizacji Global Dignity, która od ponad 11 lat zajmuje się szerzeniem i propagowaniem idei godności wśród dzieci i młodzieży na całym świecie. Polski oddział organizacji działa od 2009 roku. Global Dignity Poland podejmuje inicjatywy budujące wśród młodych ludzi świadomość godności jako niezbywalnego prawa każdej jednostki. Rok do roku Fundacja dociera ze swoimi warsztatami do tysięcy uczniów w polskich szkołach.

MCConsultants