Zdrowie » Uroda
Dziś sobie nie odmawiaj! W końcu to Międzynarodowy Dzień Czekolady
Zobacz więcej zdjęć » |
Czekolada ma już ponad… 2 500 lat!
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Historia czekolady rozpoczyna się około 500 r. p.n.e., kiedy to plemiona Majów zaczęły wykorzystywać nasiona kakaowca do produkcji napoju przeznaczonego dla osób stojących najwyżej w hierarchii społecznej. Kakaowiec rozcierany był z kukurydzą, chilli lub miodem, a następnie zalewny wodą. Napój ten był wykorzystywany podczas odprawiania modłów i rytuałów, a jego smak znacząco odbiegał od tego, który znamy dzisiaj.
Odkrycie Ameryki przez Krzysztofa Kolumba pozwoliło na dotarcie nasion kakaowca do Europy. Niestety kakao nie zrobiło dobrego pierwszego wrażenia. Europejczycy, a konkretnie dwór hiszpański, nie miał pojęcia jak je wykorzystać. Dopiero w XVII wieku popularne stały się ziarna kakaowca zalane ciepłą wodą z dodatkiem cukru. Ponad 200 lat później, członek znanej rodziny kupieckiej Francis Fry, z połączenia kakao, cukru i rozpuszczonego tłuszczu kakaowego, stworzył pierwszą tabliczkę czekolady.
Czekoladowa moc
Pomijając walory kulinarne czekolady, których można by wymienić dziesiątki, warto podkreślić jej właściwości prozdrowotne. Tabliczka dobrej jakości czekolady zawiera: magnez, cynk, selen, oraz lecytynę poprawiającą pamięć. Działa także uspokajająco, obniża poziom stresu oraz potrafi poprawić nam humor, poprzez zwiększenie poziomu serotoniny i endorfin – znanych powszechnie jako hormony szczęścia. Międzynarodowy Dzień Czekolady, obchodzony 12 kwietnia oraz coraz wyższe wiosenne temperatury, to idealny pretekst do tego, aby rozpocząć sezon na lody. Z okazji tak wyjątkowego święta prezentujemy przepis na domowe, bardzo łatwe w przygotowaniu lody o smaku mocno czekoladowym.
Lody mocno czekoladowe
Składniki:
80 g cukru pudru Cukier Królewski
120 g gorzkiej czekolady
100 g serka mascarpone
50 g masła
150 ml śmietanki 30%
50 ml wody
szczypta soli
Przygotowanie:
W garnku podgrzewaj cukier puder wraz z wodą do momentu aż zacznie tworzyć się gęstniejący syrop. Syrop jest już gotowy, kiedy lekko bulgocze na powierzchni - nie doprowadzaj do zarumienienia syropu. Odstaw. Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej na jednolitą masę. Przygotowany wcześniej syrop cukrowy połącz z żółtkami za pomocą miksera. Ubij lekko na puszystą masę. Dodaj śmietankę i mascarpone, a następnie rozpuszczoną czekoladę. Pojemnik na lody lub małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowaną masę czekoladową. Ostudź całkowicie, a następnie zamroź. Lody będą gotowe po upływie około 2-3 godzin.
Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy.
Komentarze (0)