Firma » Tax

E-faktura się opłaca

Coraz więcej firm stawia na wysyłanie faktu przez internet. Umożliwia to nie tylko e-mail, ale również rząd. Od stycznia weszło w życie nowe prawo, dzięki któremu możemy wysyłać faktury w dowolnym formacie.

Firma MailPro od wielu lat korzysta z tej możliwości. Wysyłanie faktur swoim klientom pozwala firmie oszczędzać pieniądze, czas i daje pewność, że klient dostał fakturę.

- Proceder wysyłania faktur e-mailem istniał od dawna i przez większość firm we wzajemnych stosunkach był tolerowany. Nikt nie robił z tego wielkiej sprawy, gdyż wygrywała ekonomia i... zdrowy rozsadek. Gdy zmiany weszły w życie, zakońyło się fikcyjne "uzdatnianie" przesłanych faktur. Dla przedsiębiorcy i skarbu państwa ważny jest fakt jej wystawienia, a nie sposób doręczenia - mówi Katarzyna Czyrnek z firmy mailPro.

I choć urzędy skarbowe nie mają jeszcze wytycznych co do odczytywania e-faktur, Ministerstwo Finansów przyznaje, że ważna jest czytelna faktura, a nie jej format. Niedawno mailPro wprowadziła na rynek aplikację umożliwiającą w łatwy i dogodny sposób wysyłanie e-faktur.

- MailPro zawsze dążyło do usprawniania procesów komunikacyjnych i budowania trwałych relacji z klientami za pomocą e-maili, cieszymy się, że potęgę e-mail marketingu doceniły też nasze władze – mówi Tomasz Gambuś z mailPro. - Wysyłka elektronicznych faktur, tak jak i informacji czy komunikatów marketingowych, jest zdecydowanie tańsza, szybsza i bezpieczniejsza niż w sposób tradycyjny. Dodatkowo rozporządzenie było dla nas sygnałem do rozpoczęcia prac nad rozwiązaniem, które uprości wysyłkę faktur pocztą elektroniczną i pozwoli firmom kontrolować status doręczenia, a nawet otwarcia każdej faktury - dodaje.

Nowa aplikacja stworzona przez mailPro pozwala na masowe generowanie i wysyłkę faktur drogą elektroniczną. Przedsiębiorca, zamawiając dostęp on-line do aplikacji, otrzymuje pełny wgląd w dane faktury i historie ich wysyłek. Ma to ułatwić pracę klientom i partnerom biznesowym firmy mailPro, ale każdy zainteresowany może zamówić taką aplikacje. Opłata za nią działa na zasadzie abonamentu. Jednak jeśli ktoś nie jest przekonany co do funkcjonowania i kupna aplikacji, może za darmo ją wypróbować.

Więcej informacji na: http://www.wybieramefakture.pl/

Dorota Przybylak