Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Edukacja 24 godziny na dobę przez cały rok

Scholaris to portal wiedzy dla nauczycieli, którego celem jest bezpłatne upowszechnianie materiałów edukacyjnych. Co miesiąc korzysta z niego ponad 150 tysięcy unikalnych użytkowników. Portal oferuje ponad 26 tysięcy zasobów edukacyjnych, dostępnych bez żadnych ograniczeń.

Są to dostosowane do wszystkich etapów kształcenia, zgodne z nową podstawą programową zasoby multimedialne, kompatybilne ze wszystkimi tablicami interaktywnymi i innymi urządzeniami wspomagającymi pracę nauczyciela, np. tabletami. Do końca roku ich liczba wzrośnie o 2 tysiące.

SCHOLARIS – PORTAL DLA NAUCZYCIELI

Portal od pięciu lat prowadzi Ośrodek Rozwoju Edukacji (ORE). Scholaris wciąż uzupełniany jest o nowe materiały dydaktyczne i rozbudowywany o nowe funkcjonalności. Powstał przede wszystkim z myślą o nauczycielach, ale korzystać z niego mogą także rodzice i uczniowie, którzy w ciekawy i nowoczesny sposób chcą pogłębiać swoją wiedzę.

Portal jest jednym z najnowocześniejszych i najbardziej przyjaznych narzędzi tego typu. Korzystanie ze scholaris.pl jest bardzo proste, dzięki logicznej i intuicyjnej nawigacji oraz inteligentnej wyszukiwarce inspirowanej takimi portalami jak Google. W ten sposób wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom i potrzebom nowoczesnej edukacji – podkreśla Krzysztof Nierojewski, koordynator projektu Scholaris.

SCHOLARIS PORTALEM INNYM NIŻ WSZYSTKIE

Portal Scholaris obejmuje swoim zakresem zasoby dostosowane pod względem treści do wszystkich etapów edukacyjnych. Pomoce dydaktyczne, zweryfikowane przez ekspertów, z łatwością znajdą tutaj zarówno nauczyciele edukacji wczesnoszkolnej, podstawowej, gimnazjalnej, jak i ponadgimnazjalnej. Portal wyróżnia się na tle podobnych inicjatyw także tym, że oferuje dostępność zasobów niszowych, czyli materiałów specjalistycznych, trudno osiągalnych na rynku, np. do wychowania przedszkolnego czy dla uczniów o specjalnych potrzebach edukacyjnych.

Portal Scholaris plasuje się w czołówce najlepszych rozwiązań edukacyjnych dla nauczycieli także ze względu na różnorodności oferowanych materiałów. Wśród jego zasobów pedagodzy znajdą m.in. scenariusze lekcji, filmy, ćwiczenia, karty pracy, galerie zdjęć, programy nauczania, nagrania lektorskie, e-książki i e-lekcje. W minionym tygodniu do tego grona dołączyły gry edukacyjne dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Pozwalają one zgłębiać wiedzę z fizyki poprzez rozwiązywanie wirtualnych krzyżówek, układanie puzzli, granie w Monopol lub walkę o milion w grze Ryzyk Fizyk, opracowanej na podstawie popularnego programu Milionerzy.

W przeciwieństwie do innych tego typu portali, Scholaris oferuje bezpłatny dostęp do wszystkich swoich zasobów bez konieczności logowania, a korzystać z niego można zarówno online (w tym także na urządzeniach mobilnych), jaki i offline, odtwarzając materiały multimedialne, pobrane wcześniej na własny komputer.

Z CZEGO MOŻEMY KORZYSTAĆ?

Wszystkie z ponad 26 tysięcy zasobów dostępnych na portalu Scholaris dostosowano do nowej podstawy programowej. Takie rozwiązanie daje zarówno nauczycielom, jak i uczniom gwarancję, że używane przez nich materiały są aktualne i zgodne z wytycznymi MEN.

Popularność portalu Scholaris pokazuje, że wykorzystanie nowoczesnych narzędzi w polskiej szkole systematycznie się zwiększa. Nowe technologie muszą być obecne w klasach, bowiem te same technologie są wszechobecne poza szkołą. Dlatego właśnie sposób pracy nauczycieli nie może całkowicie odbiegać od tego, jak komunikują się i żyją uczniowie. ­– Szkoła, która nie jest cyfrowa, staje się skansenem. Same technologie oczywiście nie spowodują natychmiastowej zmiany edukacyjnej, ale dają na taką zmianę szansę – mówi Alek Tarkowski, Dyrektor Centrum Cyfrowego Projekt: Polska. Wyniki Badania Opinii o Edukacji* pokazują,
że proces zmian w polskiej szkole postępuje. Na pytanie czy podczas zajęć w Twojej szkole wykorzystywane są nowoczesne technologie, np. komputery, tablice multimedialne, rzutniki, prezentacje, filmy, internet
aż 71,3 % uczniów biorących udział w sondażu udzieliło odpowiedzi twierdzącej.

PORTAL SCHOLARIS W 2013 ROKU

Co miesiąc z portalu Scholaris korzysta średnio 150 tysięcy unikalnych użytkowników, którzy generują prawie milion odsłon strony.

Od września 2013 r. portal wprowadził wiele nowych funkcjonalności. Oprócz przypisania zasobów do nowej podstawy programowej  do nowych rozwiązań należą także: podpowiadająca frazy inteligentna wyszukiwarka, uproszczony kreator tworzenia lekcji oraz dostosowanie portalu do urządzeń mobilnych, a nowych zasobów do potrzeb osób niepełnosprawnych.

Ponadto dodawane od 2013 roku nowe zasoby konkursowe publikowane są w oparciu o tzw. wolne licencje (Creative Commons). Dzięki nim użytkownicy mogą dalej udostępniać treści portalu, modyfikując je według własnych potrzeb. Dążymy do tego, aby Scholaris był nie tylko bazą zasobów edukacyjnych, jak dotychczas, lecz aby umożliwiał też nauczycielom tworzenie własnych, interesujących lekcji i pozwalał na dzielenie się nimi z uczniami oraz ich rodzicami – podsumowuje Krzysztof Nierojewski, koordynator projektu. W tym momencie na portalu znajduje się prawie tysiąc opublikowanych materiałów objętych licencją CC-BY-SA**. Do końca 2013 roku będzie ich 3 razy więcej!

* Dane pochodzą z Badania Opinii o Edukacji, jakie na zlecenie projektu Scholaris przeprowadził Instytut Badań Społecznych Pollster w dniach 20-22 sierpnia 2013 roku na próbie 500 osób reprezentatywnej dla ogółu Polaków w wieku 15-55 lat.

** Licencje te rekomendowane są w programie „Cyfrowa Szkoła”. Licencja CC-BY-SA oznacza pozwolenia na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o twórcy i dalszej publikacji na tych samych warunkach (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.pl).

Fast Cut Group Sp. Z o.o.