Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Edukacja ekologiczna przez zabawę

Jak wykorzystać nieprzydatne przedmioty albo rzeczy powszechnie uznane za odpady i nadać im drugie życie? Jak przez zabawę uczyć najmłodszych dbania o środowisko? Park Handlowy Bielany rozpoczyna cykl inicjatyw ekologicznych i prospołecznych, skierowanych do dzieci i całych rodzin.

W ramach akcji "Recykling na wielką skalę" Park Handlowy Bielany przy ul. Czekoladowej przygotował różne działania, których wspólnym celem jest zwrócenie uwagi na istotę recyklingu oraz skłonienie obecnych i przyszłych klientów do większej dbałości o surowce wtórne. Od kilku dni na parkingu przed centrum handlowym stoją specjalne pojemniki na szkło, plastik i makluraturę. Natomiast najbliższe tygodnie bedą czasem warsztatów plastyczno-recyklingowych we wrocławskich przedszkolach oraz konkursu dla szkół podstawowych. Jako pierwsze ruszają natomiast zajęcia otwarte w pasażu Parku Handlowego Bielany.

Edukacja od najmłodszych lat

Czy wszystkie butelki, kartoniki albo niepotrzebne części garderoby muszą trafić na śmietnik? Absolutnie nie, jeśli tylko zechcemy dać im drugą szansę. Będą mogli się o tym przekonać uczestnicy niezwykłych warsztatów plastyczno-recuklingowych, organizowanych pod patronatem Parku Handlowego Bielany przez animatorki z wrocławskiej Wielobranżowej Spółdzielni Socjalnej „Gniazdko".

W pasażu centrum handlowego przez sześć niedziel - od końca października do świąt Bożego Narodzenia - wszyscy chętni będą przygotowywali przedmioty codziennego użytku i ciekawe upominki (portfele, etui, breloczki, zegary) z butelek, puszek, starych krawatów i kartonów. Można będzie zaprojektować ciekawą biżuterię, prezenty świąteczne i ozdoby choinkowe oraz gry z recyklingu, w które bawić się może cała rodzina! To doskonała propozycja nie tylko dla najmłodszych, ale również dla rodziców.

Warsztaty będą otwarte dla wszystkich chętnych, a odbywać się będą w godz. 11.00-16.00 w pasażu Parku Handlowego Bielany przy ul. Czekoladowej, w sąsiedztwie hipermarketu Tesco. Najbliższe zajęcia (dedykowane nadchodzącemu świętu Halloween) już w niedzielę 27 października.

Darmowe warsztaty dla przedszkolaków...

Natomiast z myślą o dzieciach we Wrocławiu i gminie Kobierzyce Park Handlowy Bielany będzie realizował projekt warsztatów plastyczno-edukacyjnych w przedszkolach prowadzonych porzez doświadczonych animatorów.

- Zaplanowaliśmy kilkadziesiąt specjalnych zajęć, przystosowanych dla starszych dzieci. Chcemy przez zabawę uczyć troski o środowisko, pokazywać im, jak ważne jest wykorzystywanie surowców wtórnych - mówi Ewa Kolondra, dyrektor Parku Handlowego Bielany. - Warsztaty są bezpłatne, liczymy więc, że przedszkola zechcą się w nie włączyć.

Specjalnie dedykowane zajęcia dla najstarszych grup odbywać się będą od listopada 2013 do stycznia 2014 roku, zgodnie z harmonogramem ustalonym z wybranymi placówkami. Całość kosztów pokryje Park Handlowy Bielany. Przedszkola zainteresowane udziałem w bezpłatnych warsztatach powinny zgłaszać się przez formularz kontaktowy znajdujący się na stronie projektu www.rnws.pl. Wystarczy podać kontakt do osoby, która będzie koordynowała warsztaty ze strony danej placówki, oraz wskazać najbardziej odpowiednie terminy przeprowadzenia zajęć czy ilość dzieci.

Na początku listopada organizatorzy zweryfikują otrzymane zgłoszenia i skontaktują się z wybranymi placówkami, które uczestniczyć będą w projekcie warsztatów plastyczno-recyklingowych.

... i konkurs dla podstawówek

Będzie również coś ciekawego dla uczniów szkół podstawowych na terenie Wrocławia i gminy Kobierzyce. Już w połowie listopada ruszy konkurs plastyczno-ekologiczny "Deko w Eko".

- Zasady są proste: zachęcamy uczniów do zaprojektowania i wykonania ozdób choinkowych z produktów powszechnie uważanych za odpady. Mogą to być np. łańcuchy z papierów z makulatury, bombki z zakrętek PET itp... Zachęcamy do przesyłania do nas zdjęć i opisów tak udekorowanej szkolnej choinki. Najciekawsze projekty nagrodzimy cennymi nagorodami - mówi Ewa Kolondra.

Konkurs dla uczniów szkół podstawowych ruszy już wkrótce. Więcej informacji o poszczególnych działaniach prowadzonych przez Park Handlowy Bielany w ramach akcji "Recykling na wielką skalę" można znaleźć na  dedykowanej akcji stronie www.rnws.pl.

izastraczek