Firma » Finanse

Edukacja finansowa powinna zacząć się już w dzieciństwie. Jak to wygląda w praktyce? Fondee przedsta

80% rodziców uważa, że dzieci powinny być wyposażone w wiedzę z zakresu finansów przed osiągnięciem dorosłości. Jednak tylko niewielki odsetek z nich uczy swoje pociechy podstaw inwestowania, prowadzenia biznesu czy radzenia sobie z podatkami.

Rodzice powinni przede wszystkim wyposażyć swoje dzieci w wiedzę finansową zanim te wejdą w dorosłość - tak stwierdziło prawie 80% spośród 500 rodziców w badaniach przeprowadzonych na zlecenie platformy inwestycyjnej Fondee. Jednak wyniki ankiety pokazują, iż zdecydowana większość rodziców przekazuje swojemu potomstwu jedynie bardzo ograniczony zakres informacji i umiejętności w ramach edukacji finansowej.

Z perspektywy rodziców, których dzieci są od nich ekonomicznie zależne, wiedza finansowa jest równie ważna, jak zapewnienie elementarnej edukacji. Na pytanie, co rodzice powinni zagwarantować swoim pociechom przed osiągnięciem pełnoletności,  czterech na pięciu wskazało, że edukacja i związane z nią wydatki są kluczowe. Niewiele więcej respondentów stwierdziło, że niezbędne jest wyposażenie dzieci w wiedzę finansową.

Niemniej,  badanie wykazało też kilka sprzeczności. "Jeśli weźmiemy pod uwagę to, jakie umiejętności finansowe rodzice przekazują swoim pociechom, to około połowa z nich uczy dzieci, jak prowadzić i planować budżet domowy lub jak oszczędzać. Około dwóch na pięciu rodziców uczy swoje potomstwo, jak uniknąć zadłużenia lub jak nie dać się nabrać oszustom finansowym. Jednak na tym praktycznie kończy się ich edukacja finansowa." - konstatuje Eva Hlavsová, współzałożycielka Fondee.

Według badania, tylko 10% rodziców pokazuje dzieciom jak zarządzać finansami, poprzez np. wspólne wypełnianie zeznań podatkowych. Podobnie jest z inwestowaniem, a jeszcze mniej (bo około 4%) uczy ich podstaw biznesu.

Według Hlavsovej odpowiada to nierzadko umiejętnościom samych rodziców. "Jest oczywiste, że zdecydowana większość rodziców po prostu przekazuje swoim dzieciom to, co sami praktykują. To samo badanie wykazało, że jeśli rodzice oszczędzają pieniądze dla swoich dzieci, to w przeważającej większości na kontach oszczędnościowych lub lokatach bankowych. Jednak w dzisiejszych czasach, w przypadku długoterminowych oszczędności, tego typu lokaty lub konta oszczędnościowe zwyczajnie nie mają sensu." - wyjaśnia Hlavsová.

Dzieci na lepszą przyszłość będą potrzebować dziesiątek tysięcy złotych, jednak nie każde dostanie je od swoich rodziców. Według Hlavsovej, wielu rodziców może mieć również problem z zagwarantowaniem drugiego, najczęściej wymienianego obowiązku rodziców, którym według badania jest zapewnienie edukacji swojemu potomstwu i pokrycie związanych z nią kosztów. Około 37% respondentów szacuje, że ich dzieci będą potrzebowały dziesiątek tysięcy złotych, aby ukończyć studia i usamodzielnić się. Prawie jedna czwarta szacuje, że będzie potrzebować ponad 100 tysięcy, a 16% badanych  ponad 200 tysięcy złotych.

"Pytaniem pozostaje, ilu z nich zdoła zabezpieczyć te kwoty dla swojego dziecka lub dzieci. W tym samym badaniu zapytaliśmy rodziców również o to, ile miesięcznie “odkładają” na każde dziecko. Dwie na pięć rodzin odpowiedziało, że udaje im się odłożyć około kilkadziesiąt złotych miesięcznie, a jedna na pięć - aż kilkaset złotych. Jeśli odkładają te pieniądze na koncie oszczędnościowym, jak sugeruje badanie, to muszą się bardzo napracować, aby taką kwotę uzbierać. Natomiast jeśli środki będą regularnie inwestowane, to ten cel jest jak najbardziej osiągalny" - dodaje Hlavsová.

Konto inwestycyjne dla dzieci Fondee pozwala upiec dwie pieczenie na jednym ogniu.

"Fondee od dłuższego czasu bada poziom wiedzy finansowej mężczyzn i kobiet oraz stara się go poszerzać. W tym celu uruchomiliśmy konta inwestycyjne dla dzieci z obniżoną opłatą, dzięki którym rodzice mogą nie tylko wprowadzić swoje dzieci w świat inwestycji, ale także zdobyć dzięki inwestowaniu nawet dwa razy więcej pieniędzy niż na koncie oszczędnościowym w banku, zanim osiągną one dorosłość" - wyjaśnia Hlavsová. "Poduszka finansowa przyda się, na przykład do opłacenia niezbędnej edukacji i związanych z nią wydatków" - dodaje.

Jeśli rodzice będą odkładać 200 zł miesięcznie przez 18 lat od narodzin dziecka, może ono wejść w dorosłość z poduszką finansową w wysokości nawet 86 000 zł, czyli dwukrotnością zainwestowanej kwoty. I to przy założeniu średniego rocznego wzrostu na poziomie 7%, co jest typowe dla zdywersyfikowanych funduszy ETF, które tworzą portfele Fondee.

Rodzice mogą otworzyć konto dla dziecka tuż po jego narodzinach, ale krewni również będą mogli wpłacać na nie pieniądze. Fondee oferuje konta dla dzieci z standardową opłatą,  obniżoną z 0,9% do zaledwie 0,2%. Każdy rodzic może otworzyć takie konto online, a inni członkowie rodziny mogą na nie wpłacać pieniądze, niezależnie od tego, czy posiadają konto w Fondee.

slawekul