Dom » Budownictwo

Efektywne oświetlenie budynku

Każdy z nas, kto ma jakikolwiek kontakt z branżą budowlaną, także ze strony klienta wie, że największa część kosztów utrzymania każdego budynku, to pieniądze wydane na jego ogrzewanie.

Nie należy jednak bagatelizować kwestii oświetlenia, ponieważ z jednej strony można na nim całkiem sporo zaoszczędzić, a z drugiej, ma ono ogromne znaczenie dla naszego komfortu życia oraz, co jeszcze ważniejsze, zdrowia. I nie chodzi tylko o oświetlenie wewnętrzne. Często zresztą tą kwestię bagatelizujemy, bo wydaje nam się, że w pomieszczeniu i na dworze może być jasno lub ciemno.

Tymczasem istnieje co najmniej kilka sytuacji w życiu każdego z nas, kiedy to mogłoby być zdecydowanie jaśniej, niż jest. Dla przykładu powiedzmy o czytaniu przy słabym świetle i cofaniu samochodu na nieoświetlonym podwórku.

Myślę, że już tyle informacji wystarczy, aby przekonać każdego z nas, jak istotny jest audyt oświetlenia w budynku. Jasne, że możemy bez większych problemów żyć przez kilkanaście lat na jednej latarce, ale czy warto tak utrudniać sobie życie? Przecież audyt oświetlenia wcale nie kosztuje tak wiele, jakby się wydawało, a korzyści z jego przeprowadzenia są naprawdę realne, dlaczego więc nie spróbować?

gsenergia