Firma » Finanse

Eksperci są zgodni – chwilówki online nie są złe. Potrzeba nowych regulacji.

Burzliwa była historia chwilówek online w ciągu ostatniej dekady. Jedni sobie chwalą, drudzy narzekają, inni zarabiają. PZIP jest przeciw likwidacji branży jak określa działania Ministerstwa Sprawiedliwości zmierzające do ograniczenia kosztów chwilówek – właściwie wszystkich pożyczek pozabankowych.

Eksperci zgadzają się z PZIP (czyli Polski Związek Instytucji Pożyczkowych). Ministerstwo Sprawiedliwości też ma swoich ekspertów. Ci z kolei nie zgadzają się ze swoimi kolegami ze związku. Różnią ich dążenia.

__________________________

Dążenia Ministerstwa Finansów
------------------------------------

1. ograniczenie kosztów pożyczek
  2. wprowadzenie nowych kategorii oszustw pożyczkowych
  3. wprowadzenie sankcji karnych za oszustwa pożyczkowe

___________
Dążenia PZIP
---------------

1. utrzymanie status quo
  2. informowanie o potencjalnej utracie 40 tysięcy miejsc pracy w branży
  3. informowanie o zagrożeniach nowych regulacji

Czy chwilówki są złe?
------------------------

Z założenia wręcz przeciwnie. Muhammad Junus, znany Hinduski przedsiębiorca, otrzymał Nagrodę Nobla za udzielanie małych pożyczek osobom biednym. Pokojowa Nagroda Nobla musi oznaczać, że to jednak coś dobrego. Zależy to jednak od celu finansowania. Janus zasłużył się udzieleniem małych pożyczek osobom biednym ale nie na konsumpcję tylko na rozwój. Dziś chwilówki udzielane są z naciskiem na cele konsumpcyjne (wycieczki, nowe AGD i RTV, imprezy).

W USA nazywa się to Pay Day Loan – w wolnym tłumaczeniu – pożyczka do czasu wypłaty wynagrodzenia. Tego typu usługi mają pomagać w chwilówek niedyspozycji finansowej. Wnioskodawca powinien mieć przygotowany scenariusz spłaty. Wnioskodawcy niesolidni są głównym targetem firm udzielających chwilówek w promocji „pierwsza za darmo”. Spłacony dług w terminie oznacza brak kosztów, przeciwna sytuacja to naliczenie drakońskich opłat co jest ogólnie nazywane lichwą.

______________________
Potrzeba nowych regulacji
-------------------------------

Nazwa robocza to UD145, druk nr 3600 w Sejmie. Projekt dotyczy:
„zgodnie z uzasadnieniem - podjęcia kompleksowych i skoordynowanych działań na gruncie prawa karnego, jak i poprzez ingerencję w stosunki cywilnoprawne, ukierunkowanych na zlikwidowanie patologii udzielania pożyczek o charakterze lichwiarskim„

Nikt nie ma wątpliwości, że nowe regulacje są potrzebne. Spór dotyczy tylko małego fragmentów zmian dotyczącego lichwy. PZIP nie uważa swoich podopiecznych za instytucje zajmujące się udzielaniem pożyczek o charakterze lichwiarskim. Ministerstwo Finansów oficjalnie lichwą też ich nie określił ale używa tego szerokiego pojęcia głównie dla sytuacji nadużyć wobec klientów znajdujących się w trudnej sytuacji finansowej, osób starszych, niepełnosprawnych i samotnych.

Ekspertki i eksperci branży

1. Aleksandra Zabiełło, ekspertka totalmoney.pl, email: a.zabiello@totalmoney.pl
2. Norbert Piasecki, redaktor faraon24.pl, email:  norbertpiasecki@faraon24.pl
3. Maciej Samcik, redaktor subiektywnieofinansach.pl, email: maciej.samcik@subiektywnieofinansach.pl

Współpraca

• avatar
    ~tomson 2019-11-17 15:29:19

Wonga sprawdza jakieś rejestry, np . BIK?

• avatar
    ~oewonga 2019-10-21 20:25:31

Witam! Jako przedstawiciel wonga.com zapraszam wszystkich zainteresowanych do zapoznania się z ofertą naszej firmy. Jesteśmy wielokrotnie nagradzaną firmą z branży internetowych usług finansowych.

Tomek | Ekspert wonga.com

* Koszt połączenia zgodny z taryfą opłat operatora.