Dom » Budownictwo

Ekspert radzi:Na co zwracać uwagę przy ciepłym montażu okien

Inwestorzy coraz częściej decydują się na energooszczędność w swoim domu już na etapie budowy. Zazwyczaj polega to na montażu okien. Sposobem na dodatkowe zwiększenie komfortu jest ciepły montaż. Na czym on polega opowie ekspert firmy OknoPlus Izabela Tryba.
„Najprościej rzecz ujmując ciepły montaż polega trwałym i przede wszystkim skutecznym uszczelnieniu połączenia okna z murem. Oprócz tradycyjnej pianki montażowej używa się do tego dodatkowych materiałów termoizolacyjnych, m.in. takich jak folie oraz taśmy paroszczelne, paro przepuszczające. Trzeba mieć jednak na uwadze fakt, iż od samego początku, aż do końca usługi ciepłego montażu wymagana jest fachowość poparta solidnością. W przypadku ciepłego montażu najważniejsza jest jednak wiedza jak prawidłowo zaizolować miejsca między ramą okna a murem"- wyjaśnia Izabela Tryba z OknoPlus.
„Ciepły montaż polecany jest do każdego rodzaju okien, jednak najbardziej efektywny będzie w duecie z oknami energooszczędnymi, jak np. okna THERMO z pakietem trzyszybowym oferowane przez OknoPlus, które są „cieplejsze" od tradycyjnej stolarki aż o 45%*. Takie połączenie zagwarantuje nam komfort cieplny, a także zmniejszy rachunki za energię. "-radzi Izabela Tryba.

„Oferowany przez OknoPlus ciepły montaż okien ma na celu likwidację tzw. mostków termicznych czyli miejsc słabo zaizolowanych powstających na styku okna z murem . Im jest ich więcej, tym więcej ciepła traci dom, a co za tym idzie- zwiększają się koszty zużytej energii potrzebnej na jego ogrzanie. Ponadto, przy nieprawidłowej izolacji może dojść do przemarzania i zawilgocenia ścian, co w efekcie często doprowadza do powstania nieestetycznej, a co gorsze, szkodliwej dla zdrowia pleśni" - ostrzega ekspert i dodaje - „By mieć pewność, że usługa montażu okien odbyła się w sposób fachowy, należy zwrócić uwagę na kwalifikacje ekipy, która go przeprowadza. By mieć gwarancję jakości firma OknoPlus zapewnia swoim pracownikom gruntowne szkolenia poparte godzinami praktyk. M.in. ekipy montażowe OknoPlus przeszły szkolenia w zakresie prawidłowego ciepłego montażu co zostało potwierdzone certyfikatami renomowanych koncernów - SOUDAL i BRUEGMANN" - informuje Izabela Tryba.

Decydując się na energooszczędny dom pamiętajmy, że same produkty to nie wszystko. Dużą rolę odgrywa proces budowy oraz montażu poszczególnych elementów. By nasz dom stał się w przyszłości azylem ciepła i domowego ogniska warto zdecydować się na ciepły montaż, którego dokona przeszkolona załoga np. z firmy OknoPlus.
*Oszczędność wyliczono na podstawie okna referencyjnego - szczegóły na www.oknoplus.com.pl
www.oknoplus.com.pl

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Firma OknoPlus specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości okien. OknoPlus oferuje okna PCV produkowane na profilach Activ Plus, Art Plus oraz Termo Plus. Każdy z trzech profili to odpowiedź na potrzeby nawet najbardziej wymagających Klientów. Okna PCV produkowane przez OknoPlus posiadają bardzo dobrą izolacyjność termiczną i akustyczną, co gwarantuje niezwykły komfort cieplny oraz ochronę przed hałasem. Poza doskonałą jakością, okna PCV OknoPlus są indywidualnie dostosowywane do charakteru pomieszczenia. Profesjonalizm, solidność i terminowość, to niektóre z atutów firmy OknoPlus. Wieloletnia działalność firmy OknoPlus została wielokrotnie doceniona. Wśród licznych nagród i wyróżnień są m.in. Przedsiębiorstwo Fair Play, Sukces Polski, medal - Kraków Europejskie Miasto Kultury 2000, Najwyższa Jakość Małopolska, Lider Rynku, Przejrzysta Firma 2008, 2009 i 2010, Złoty Laur Małopolski 2008, Gazele Biznesu 2008 i 2009, VIP Najlepsze okna i drzwi 2011