Dom » Budownictwo

Elewacje z cegły znów popularne

W ostatnim czasie można zauważyć znaczny powrót zainteresowania elewacjami wykonanymi z cegieł. Według firmy LODE, która oferuje swoim klientom wysokiej jakości cegłę elewacyjną, coraz więcej osób decyduje się na wybór właśnie takiego materiału.

Do lamusa powoli odchodzą elewacje otynkowane, które niedawno były tak bardzo popularne. Trend ten szczególnie widoczny jest oczywiście na przykładzie jednorodzinnych domów mieszkalnych. Jak podkreślają pracownicy firmy LODE, w tym przypadku właściciele mają niemal dowolność przy wyborze materiałów na elewację swojego budynku. Tu też najbardziej zależy im na tym, by dom po prostu elegancko i stylowo wyglądał. Cegła elewacyjna, jaką proponuje swoim klientom firma LODE z pewnością spełnia te wymagania.

Pracownicy firmy LODE podkreślają, że elewacje wykonane z cegły są nie tylko ładne, ale również bardzo praktyczne. Zwłaszcza wtedy, gdy zdecydujemy się na wybór cegły cieniowanej. Na powierzchni pokrytej tym materiałem brud, który przecież zawsze będzie zbierał się na zewnętrznych ścianach budynku, nie jest tak bardzo widoczny. Nie ulega jednak wątpliwości, że elewacje z cegły są popularne przede wszystkim dlatego, że przywodzą na myśl romantyczne i pełne uroku dawne budownictwo. Trzeba jednak pamiętać, że współczesna cegła elewacyjna jest znacznie wyższej jakości niż ta, której do budowy używali nasi dziadkowie i pradziadkowie.

Firma LODE może pochwalić się licznymi realizacjami projektów, w których jako podstawowy materiał do budowy elewacji zewnętrznej budynków wykorzystano właśnie cegły. Czasami całe ściany budynku są nimi pokryte, innym razem cegła stanowi jedynie uzupełnienie na przykład elewacji otynkowanej. W portfolio firmy znaleźć można także realizacje zagraniczne, na przykład na terenie Czech. Oprócz tworzenia elewacji z cegieł firma proponuje także wysokiej jakości cegły do stworzenia pięknych trwałych i eleganckich ogrodzeń. Jak podkreślają pracownicy firmy LODE, na takie rozwiązanie coraz częściej decydują się zarówno klienci indywidualni, jak i biznesowi.

LODE Sp. z o.o.