Firma » Finanse

Emisja Certyfikatów funduszu Investor FIZ

W dniach 9-24 listopada 2009 r. będzie prowadzona publiczna sprzedaż Certyfikatów Inwestycyjnych funduszu Investor FIZ.

Cena emisyjna będzie równa  wartości aktywów netto  Funduszu przypadającej na certyfikat inwestycyjny na 7 dni przed rozpoczęciem sprzedaży.

Zapisy na Certyfikaty będą przyjmowane w Punktach Subskrypcyjnych Biura Maklerskiego Banku BGŻ lub poprzez Internet, strona: www.bgz.pl.

Najbliższą placówkę przyjmującą zapisy można znaleźć klikając na ten link. Więcej informacji na temat Funduszu oraz prospekt emisyjny można znaleźć na stronie www.tfi.investors.pl.

Investor FIZ inwestuje na wielu rynkach całego świata. W latach 2005-2007 lokował dużo na rynku akcji i okresowo na rynku surowców przemysłowych i metali szlachetnych. W 2008 roku ograniczył zaangażowanie w akcje. Przewidując dalsze spadki wartości indeksów giełdowych, fundusz lokował środki m.in. w instrumenty pochodne pozwalające zarabiać na spadkach. W połowie 2009 roku ponownie zwiększył zaangażowanie na rynku akcji. Dzięki temu uczestnicy funduszu mają szanse inwestować w najatrakcyjniejsze w danej chwili instrumenty finansowe, bez konieczności częstych zmian funduszu.

We wrześniu 2009 r. Investor FIZ zarobił 9,37 proc. a w sierpniu 13,49 proc. Stopa zwrotu za 49 miesięcy działalności Funduszu wyniosła na koniec września  tego roku 180,96 proc.

Jan Mazurek

Główny Analityk