Technologie » Telekomunikacja

Ericsson i Emobile uruchomili najszybszą szerokopasmową sieć HSPA

Pierwsza japońska sieć HSPA Evolution została uruchomiona w największych miastach kraju – Tokyo, Osace, Yokohamie i Nagoji, osiągając prędkość pobierania danych do 21Mbps.

Wdrożenie to jest częścią umowy na rozwój i modernizację sieci, jaka została zawarta pomiędzy firmą Ericsson i wiodącym operatorem EMOBILE. Nowe pozycje w ofercie opeartora, które udostępniono 24 sierpnia, są wspierane przez  HSPA Evolution, najnowszą ze zdobyczy technologicznych firmy Ericsson.

Szybkość pobierania danych do 21Mbps wynosi korzystanie z sieci na całkiem nowy poziom, ponieważ wiąże się między innymi z przyspieszeniem  wczytywania poszczególnych stron www i ściągnia plików. Dla użytkownika oznacza to podniesienie to w znaczący sposób komfortu korzystania z Internetu.

Eric Gan, Representative Director, President & COO w firmie EMOBILE, stwierdził: "Instalacja pierwszych sieci HSPA Evolution w  Japonii to ważny krok  naprzód dla EMOBILE. Technologia HSPA Evolution firmy Ericsson to fundament pod  rozwój mobilnego Internetu w kraju. Oczywiście skorzystają na tym klienci".

Frederic Alatalo, prezes firmy  Ericsson w Japonii, powiedział: "Zakończona sukcesem EMOBILE operacja uruchamiania sieci HSPA Evolution  poprawia odczucia pojedynczych użytkownikow i otwiera nowe biznesowe możliwości. Jesteśmy dumni, ze byliśmy częścia tego projektu. Gwarantuję, że nadal bedziemy wspierali EMOBILE swoimi technologiami".

Zgodnie z umową, Ericsson został wyłacznym dostawcą sieci rdzeniowej i związanych z nią serwisów integracyjnych. Ponadto Ericsson jest głównym dostawcą ulepszeń dla istniejącej sieci WCDMA/HSPA z HSPA Evolution.

EMOBILE jest liderem na japońskim rynku mobilnych usług szerokopasmowych i ściśle współpracuje z firmą Ericsson od 2006 roku. Na dzień 31 lipca liczba klientów EMOBILE przekracza 1,74 miliona.

Ericsson jest wiodącym na świecie dostawcą usług i serwisów dla operatorów telekomunikacyjnych. Będąc liderem rynku technologii komórkowych 2G i 3G, dostarcza usługi komunikacyjne i zarządza sieciami, które służą ponad 195 milionom użytkowników. Portfolio firmy zawiera infrastrukturę sieci stałych i mobilnych, Internet szerokopasmowy oraz rozwiązania multimedialne dla operatorów, firm i deweloperów. Spółki Sony Ericsson i ST-Ericsson zapewniają konsumentom spersonalizowane rozwiązania dla komunikacji mobilnej.

Ericsson realizuje wizję „komunikacji dla wszystkich" poprzez innowacje, technologie i zrównoważone rozwiązania biznesowe. Firma jest obecna w 185 krajach, w 2008 roku ponad 70.000 pracowników wygenerowało dochód wysokości 27,9 miliardów USD (189 miliardów SEK). Założona w 1876 roku z siedzibą w Sztokholmie w Szwecji, firma Ericsson jest obecna na giełdach Sztokholmu i NASDAQ.

Zapraszamy na:

www.ericsson.com/pl