Technologie » Internet

Ericsson uruchomił własny kanał w serwisie twitter

Ericsson w Polsce jako pierwszy z dostawców infrastruktury telekomunikacyjnej dla polskich operatorów mobilnych i stacjonarnych uruchomił własny kanał w serwisie twitter.com.

Serwis jest stale aktualizowany, internauci mogą znaleźć w nim najnowsze informacje na temat aktywności firmy Ericsson sporządzone w formie krótkich wiadomości. Kanał jest ogólnodostępny pod adresem twitter.com/ericsson_poland.

Obecność firmy Ericsson w serwisie twitter.com wynika z rosnącej liczby użytkowników mobilnych sieci szerokopasmowych. Już ponad 4 miliardy ludzi na całym świecie korzysta z rozwiązania, które umożliwiają dostęp do Internetu bez wględu na czas i miejsce, w którym się znajdują. W ślad za tym idzie coraz większe zainteresowanie serwisami społecznościowymi takimi jak Youtube, Facebook, Twitter, Wikipedia itd.

Ericsson wskazuje na to, że co każde 3 sekundy 1 osoba kupuje sprzęt umożliwiający korzystanie z Internetu a 4 inne zakładają konta w serwisie Facebook. W tym samym czasie zakładane są dwa blogi, wrzucane 3 filmy do serwisu youtube a portal Wikipedia wzbogaca się o kolejne 500 słów. Szacunki te wskazują na kierunek, w którym dynamicznie rozwija się przyszłość komunikacji.

Twitter.com, to serwis umożliwiający użytkownikom wysyłanie oraz odczytywanie tak zwanych tweetów. Tweet to krótka, nie przekraczająca 140 znaków wiadomość tekstowa wyświetlana na stronie użytkownika oraz dostarczana pozostałym użytkownikom, którzy obserwują dany profil.  Posiadacze kont w serwisie twitter.com mogą dodawać krótkie wiadomości do swojego profilu za pośrednictwem strony głównej serwisu, telefonu komórkowego lub korzystając z zewnętrznych aplikacji. Serwis uzyskał ogromną popularność w Stanach Zjednoczonych, gdzie konta na twitter.com założyło już prawie 10 milionów użytkowników.

Ericsson w Polsce wykorzysta kanał twitter.com/ericsson_poland m.in. do zamieszczania informacji z rozpoczynającego się dzisiaj wydarzenia Ericsson Business Innovation Forum w Sztokholmie.

Ericsson jest wiodącym na świecie dostawcą usług i serwisów dla operatorów telekomunikacyjnych. Będąc liderem rynku technologii komórkowych 2G i 3G, dostarcza usługi komunikacyjne i zarządza sieciami, które służą ponad 195 milionom użytkowników. Portfolio firmy zawiera infrastrukturę sieci stałych i mobilnych, Internet szerokopasmowy oraz rozwiązania multimedialne dla operatorów, firm i deweloperów. Spółka Sony Ericsson zapewnia konsumentom spersonalizowane telefony komórkowe.

Ericsson realizuje wizję „komunikacji dla wszystkich" poprzez innowacje, technologie i zrównoważone rozwiązania biznesowe. Firma jest obecna w 185 krajach, w 2007 roku ponad 70.000 pracowników wygenerowało dochód wysokości 27,9 miliardów USD (189 miliardów SEK). Założona w 1876 roku z siedzibą w Sztokholmie w Szwecji, firma Ericsson jest obecna na giełdach Sztokholmu i NASDAQ.

Zapraszamy na:

www.ericsson.com/pl