Dom » Wnętrza

Falujące żebra. SITAGWave - czwarta ikona SITAG

Natura od zawsze była przedmiotem fascynacji projektantów. Próby konstruowania ergonomicznych, płynnych struktur przypominających dzieła ewolucji były i są nadal podejmowane. Czasami udaje się w nich otrzeć o doskonałość Natury. Poznajcie ażurowy fotel SITAGWave - czwartą ikonę SITAG.

Tocząca się przez tysiąclecie i miliony lat, powolna ewolucja ma czas na to, żeby udoskonalać i stopniowo optymalizować swoje działa. Dysponuje też materiałami, o których inżynierowie mogą tylko pomarzyć - elastyczne, z przegubami i zaszytymi w nich sensorami odbierającymi bodźce z otoczenia, wyposażone w elementy inteligentne, pozwalające na płynne dostosowanie się do sytuacji wokół oraz szybką homeostazę z systemem biologicznym.

Jednym z najdoskonalszych dzieł natury jest ażurowy system kostny zarówno ssaków, jak i ich ewolucyjnych poprzedników, którzy zamieszkują nadal morza i oceany. Jego filigranowa konstrukcja pozwala na utrzymanie statycznych, ale i elastycznych właściwości w trudnych, zmiennych warunkach ruchu, a przy tym zawiera element sprzężenia zwrotnego, chroniącego elementy systemu przed nadmiernymi obciążeniami i uszkodzeniami.

W architekturze twórczość Normana Fostera i nurt hightech jest przypominającą dokonania natury próbą pogodzenia ze sobą formy i technologii. Wskazania na to, że zoptymalizowana konstrukcja może być piękna, a jej podkreślenie w strukturze budynku nadaje mu wartość estetyczną bez uciekania się do ornamentu.

Grafika SitagWave: projekt Andrzej Dobosz (2014), format: 70x70cm

Grafika Andrzeja Dobosza oddaje biomorficzne inspiracje leżące u podstaw ażurowej konstrukcji fotela Wave marki SITAG. Pokazuje też zoptymalizowane formy biologiczne oraz geologiczne które inspirowały projektanta, UlegoWitziga, w jego twórczych poszukiwaniach. Kolażu wypukla też charakterystyczne, ażurowe elementy fotela, które sprawiają, że stanowi on tak mocny akcent aranżacyjny we wnętrzu.

Fotel SitagWave maki SITAG

Fotel SitagWave w swojej biomorficznej formie eksponuje troskę o układ kostny użytkownika, o jego obolały kręgosłup, który domaga się ergonomicznej podparcia. Otula go szczelnie jak fala morska, tworząc prawie doskonałą, humanoidalną strukturę przypominającą biologiczny układ homeostatyczny. Jest przy tym mocnym akcentem w przestrzeni, wzbogaca wnętrze o dynamiczną, nowoczesną formę nawiązującą do modnych bioinspiracji w architekturze współczesnej.

O komfort i zdrowie użytkownika dbają w nim wyrafinowane systemy techniczne inspirowane przyrodą. Dzięki rozwiązaniu o nazwie SITAG Spring-Motion - siedzisko fotela dostosowuje się do pozycji siedzącego bez konieczności jakiejkolwiek regulacji. Pozwala na odciążenie ud, miednicy oraz bioder nawet podczas wielogodzinnego siedzenia.

Z kolei dzięki SITAGFlow-Tec mięśnie pleców pozostają cały czas podparte i wzmocnione przy zachowaniu całkowitej swobody siedzenia.

Innowacyjna forma i najwyższa jakość produktu SitagWave docenione zostały nagrodą w najważniejszym konkursie wzornictwa przemysłowego na świecie: RED DOT Design Award. Ojcem tego sukcesu jest designer Uli Witzig. Mistrz, który ze szwajcarską precyzyjną zachowuje w swoich projektach równowagę pomiędzy stylem, technologią i ergonomią.

O projekcie "Forma to diagram sił. Ikony SITAG":

Projekt „Ikony SITAGA” to cykl dziewięciu grafik Andrzeja Dobosza, inspirowanych najbardziej charakterystycznymi i znanymi modelami foteli marki SITAG. Pretekstem do jego powstania jest obchodzony w tym roku jubileusz 20-lecia naszej firmy. To dobry moment, aby podsumować dotychczasową działalność w dość przewrotny sposób, opracowując coś w rodzaju biografii naszej marki w kontekście emocjonalnym. Chcemy tym samym rozpocząć dyskusję o designie, o jego istocie, znaczeniu, o przyszłości, sile biznesowej oraz o innowacyjności - mówi Anna Vonhausen, Dyrektor Kreatywny Sitag Formy Siedzenia

O Sitag

SITAG to marka foteli biurowych klasy PREMIUM będących synonimem doskonałych rozwiązań ergonomicznych i technicznych, nowoczesnego designu i wysokiej jakości materiałów. Firma SITAG Formy Siedzenia produkuje fotele biurowe klasy PREMIUM od 1995 roku. Dynamiczny rozwój firmy zapewniła starannie dobierana do potrzeb polskich odbiorców i wciąż uaktualniana oferta bazująca na oryginalnym, własnym wzornictwie. Wieloletnie doświadczenie producenta pozwoliło na wykreowanie zróżnicowanego i wyjątkowego asortymentu.

O Andrzeju Doboszu (ur. 1977)

Projektant. Fotograf. Dokumentalista. Architekt estetyki, w pracy nieustannie szukający balansu pomiędzy aspektami rynkowymi, a kulturą wizualną. Współpracował przy tworzeniu wielu projektów kreatywnych dla najbardziej znanych i wymagających marek m. in. GPD Advertising, Chigo Design . Członek Stowarzyszenia Twórców Grafiki Użytkowej (STGU ).

Kontakt medialny:

Adam Korpalski