Technologie » Komputery

Fild.NET: wdrożenie BizTalk Server w TIM SA

Fild.NET – specjalizujący się w rozwiązaniach dla biznesu opartych o technologie Microsoft - wdrożył Microsoft BizTalk Server 2010 w TIM SA, jednej z wiodących firm na rynku dystrybucji artykułów elektrotechnicznych w Polsce.

Wdrożenie MS BizTalk w TIM SA miało na celu umożliwienie stopniowego uruchamiania w tej firmie  wyspecjalizowanych systemów dziedzinowych: WMS (Warehouse Management System), CRM (Customer Relations Management) i MDM (Master Data Management). Systemy te mają zastąpić w wybranych obszarach wykorzystywany przez TIM SA od 2001 roku system ERP – MFG/PRO.

„Nasz system ERP był wielokrotnie modyfikowany od momentu wdrożenia, tak aby umożliwić nam sprawne działanie na coraz większą skalę. Jednak wraz z rozwojem firmy - pojawianiem się nowych obszarów działania, kanałów sprzedaży, wymagań odnośnie obsługi klienta, dostępu do informacji i automatyzacji procesów - dalsza modyfikacja systemu stawała się coraz bardziej kosztowna i czasochłonna. Początkowo rozważaliśmy ugrade lub zastąpienie go innym systemem ERP, jednak po dokładnej analizie doszliśmy do wniosku, że lepszym rozwiązaniem będzie wdrożenie systemów dziedzinowych i ich zintegrowanie z dotychczasowym ERP przy pomocy narzędzi klasy ESB. Takie podejście nie tylko było najbardziej efektywne kosztowo, ale także zapewnia większą elastyczność oraz możliwość stopniowego wdrażania nowych aplikacji” - mówi Tomasz Nowowiejski, Dyrektor Pionu IT w TIM SA.

TIM zdecydował się wdrożyć platformę BizTalk przy pomocy Fild.NET, który został rekomendowany do realizacji tego projektu przez Microsoft. W pierwszym etapie projektu konsultanci Fild.NET przygotowali 25 usług (WebService), które umożliwiły integrację systemów dziedzinowych z ERP. Stworzone usługi skatalogowano w rejestrze UDDI. Struktury danych - wymienianych pomiędzy ERP i systemami dziedzinowymi - zapisano w schemacie kanonicznym w standardzie OAGIS 9.4.1. Umożliwiło to określenie wspólnego dla wszystkich systemów formatu wymiany danych, co było niezbędne do sprawnego przeprowadzenia procesu integracyjnego. W drugim etapie projektu nastąpiła integracja ERP z systemem WMS.

„Działanie nowego rozwiązania w największym uproszczeniu polega na tym, że BizTalk udostępnia systemom dziedzinowym dane z systemu MFG/PRO w formie usługi. Działa to również w drugą stronę – za pośrednictwem BizTalk Server dane z systemów dziedzinowych są przekazywane do MFG/PRO. Dzięki temu możliwe jest wykorzystywanie rozbudowanych funkcjonalności nowych aplikacji bez skomplikowanych i kosztownych modyfikacji systemu ERP, ograniczając jego rolę do systemu rejestrującego dane transakcyjne” - tłumaczy Andrzej Biesiekirski, Prezes Zarządu Fild.NET Sp. z o.o.

Nowemu rozwiązaniu zapewniono wysoką dostępność dzięki zainstalowaniu go w środowisku VMware. Na uwagę zasługują także wdrożone standardy obsługi błędów i monitorowania działania BizTalk Server, które zapewniło wykorzystanie narzędzia ESB Management Portal, stanowiącego część BizTalk ESB ToolKit.

Fild.NET zrealizował projekt w modelu nearshoringowym. Oznacza to, że konsultanci Fild.NET pojawiali się osobiście w siedzibie TIM SA jedynie wtedy, kiedy naprawdę była taka potrzeba. Reszta prac została wykonana zdalnie, w większości w białostockim centrum programistycznym Fild.NET, z wykorzystaniem  narzędzi do zarządzania projektem, wideokomunikacji i wymiany materiałów. W modelu nearshoringowym jest także realizowana podpisana pomiędzy firmami umowa serwisowa, a także mają być realizowane przyszłe zlecenia.

Dodatkowe informacje o firmach
TIM SA  to jedna z wiodących firm na polskim rynku dystrybucji artykułów elektrotechnicznych, którego akcje są notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie od 1998 roku. Sieć dystrybucyjną firmy tworzy potężne centrum logistyczne o powierzchni 30 tys. mkw., ulokowane w Siechnicach,  a także 30 rozsianych w całym kraju hurtowni, dzięki którym TIM zapewnia dostawę towarów magazynowych w ciągu 24 h na terenie całego kraju. Liczba artykułów elektrotechnicznych w ofercie TIM SA liczy kilkadziesiąt tysięcy, z czego kilkanaście tysięcy stanowią stałe pozycje magazynowe. Dodatkowe informacje: http://www.tim.pl.

Fild.NET Sp. z o.o. to integrator rozwiązań Microsoft, którego kompetencje potwierdzają certyfikaty partnera Microsoft w obszarach: "Business Process and Integrations Solutions", "Information Worker Solutions", "Data Managment Solutions". Spółka została też zaliczona do grona "Microsoft Managed Partner" - grupy firm, które zdaniem Microsoft mają największy potencjał rynkowy. Fild.NET zawsze stara się optymalnie wykorzystać już wdrożone programy Microsoft, integrując je z bardziej zaawansowanymi rozwiązaniami tej firmy. Jest to podejście gwarantujące najbardziej efektywny kosztowo sposób rozwiązania większości problemów poszczególnych działów firmy lub całych organizacji. Do klientów Fild.NET zaliczają się takie firmy, jak m.in.: Allianz Polska, Fortis Bank Polska SA, ING Bank Śląski SA, PZU, Skandia, Inter Partner Assistance, czy Wyborowa SA. Dodatkowe informacje: http://www.fild.net.

PRS