Motoryzacja » Moto Serwis

Filtry mann w pierwszej trójce.

Grupa Mann+Hummel znajduje się w pierwsze trójce największych producentów, dystrybutorów i innowatorów na rynku filtrów powietrznych i olejowych oraz systemów ssawnych.

Poza tym firma ma w swojej ofercie także wiele innych komponentów wykorzystywanych przy produkcji i naprawie samochodów. Filtry produkowane przez Mann to nie tylko filtry samochodowe, ale także filtry przemysłowe, filtry membranowe oraz filtry uzdatniające wodę. Filtry Mann można spotkać nieomal wszędzie na świecie, ponieważ firma zatrudnia prawie 15 tysięcy pracowników w ponad 50 lokacjach na wszystkich kontynentach. Historia Mann+Hummel sięga 1941 roku, a obecnym celem firmy jest utrzymywanie właściwego balansu pomiędzy mobilnością, ochroną środowiska i ekonomią.

Swoje filtry powietrza Mann reklamuje jako "ślepą uliczkę dla wszelkich cząsteczek brudu". Nieważne, czy to kurz, pył, piasek czy nawet kropelki wody – wysoka separacja oraz mechaniczna stabilność filtrów Mann nie pozwala się przecisnąć nawet najmniejszym drobinom zanieczyszczeń. To z kolei przekłada się na wysoką jakość pracy silnika oraz wydłużenie jego żywotności. Niska przepuszczalność tych filtrów powoduje jednak, że trzeba je często sprawdzać i wymieniać, ponieważ zatkany filtr utrudnia dopływ powietrza do silnika, co w konsekwencji może powodować nie spalanie całego paliwa. Mann ma w swojej ofercie nie tylko filtry prostokątne, ale także trapezoidalne oraz owalne.

Filtry mann to także filtry oleju. Ich prawidłowe funkcjonowanie także zabezpiecza silnik, ponieważ gromadzą one resztki nie spalonego paliwa oraz pył, który został wypłukany przez olej z ruchomych elementów silnika. Wprawdzie filtry oleju przedłużają okres jego użyteczności, jednakże nie mogą całkowicie powstrzymać naturalnego procesu jego degradacji. W związku z tym należy pamiętać o regularnych wymianach zarówno samego oleju, jak i filtrów. Filtry paliwa produkowane przez Mann są przystosowane do reagowania na specyficzne własności wszelkiego rodzaju paliw, takich jak na przykład bio-diesel. Dzięki dużej skuteczności pozwalają utrzymać silnik w dobrym stanie przez długi czas. Mann to także filtry kabinowe. Podobnie jak w przypadku poprzednich, cechują się one wysoką skutecznością, wobec czego należy je regularnie wymieniać (producent sugeruje wymianę co 15,000 przejechanych kilometrów).

brenna