Technologie » Telekomunikacja

Firma Polycom zmienia komunikację w biurze dzięki wprowadzeniu telefonu multimedialnego VVX 1500

Aparat telefoniczny VVX 1500 firmy Polycom do zastosowań biznesowych jest pierwszym tego rodzaju telefonem multimedialnym łączącym zaawansowaną telefonię IP, wysokiej klasy funkcje video oraz możliwość integracji z najważniejszymi aplikacjami biznesowymi

Firma Polycom, Inc. [Nasdaq: PLCM], światowy lider w dziedzinie technologii telepresence, jak również rozwiązań z zakresu komunikacji głosowej i video, zmienia komunikację w biurze dzięki wprowadzeniu pierwszego telefonu multimedialnego do zastosowań biznesowych o nazwie Polycom VVXTM 1500. Aparat VVX 1500 jest pierwszym urządzeniem tego typu - biznesowy telefon multimedialny łączący w sobie osobisty system do realizacji wideokonferencji oraz profesjonalny telefon IP (VoIP) wyposażony w rozwiązanie Polycom HD VoiceTM, otwarty interfejs programowania aplikacji (API), miniprzeglądarkę w celu dostarczania spersonalizowanej treści WWW w czasie rzeczywistym, jak również posiadający możliwość integracji z najważniejszymi aplikacjami biznesowymi. Wszystkie funkcje są zintegrowane z intuicyjnym, kolorowym ekranem dotykowym, co pozwala zwiększyć produktywność pracy, uprościć komunikację multimedialną oraz obniżyć koszty podróży służbowych w firmie.

"Szacujemy, że w ciągu pięciu lat prawie 10 milionów biznesowych telefonów multimedialnych zostanie kupionych na świecie, co wygeneruje roczny przychód rzędu 3 miliardów USD. Są one kluczowe dla przyszłości obszaru IP PBX," powiedział Keith Nissen, główny analityk In-Stat. „Dzięki powiązaniu komunikacji głosowej i wizualnej z najważniejszymi procesami biznesowymi, aparat VVX 1500 firmy Polycom jest pierwszym telefonem multimedialnym na rynk umożliwiającym klientom bardziej wydajną i efektywną pracę niż kiedykolwiek wcześniej."

Firma BroadSoft, główny dostawca aplikacji VoIP oraz kluczowy partner Polycom, uczestniczy w procesie wprowadzania aparatu VVX 1500 na rynek. "Wśród dostawców usług oraz klientów rośnie zapotrzebowanie na funkcje, które pomogą im konfigurować video w ramach platformy kontroli połączeń BroadWorks," powiedział Mike Tessler, dyrektor generalny BroadSoft. "Możemy pochwalić się długą historią współpracy z Polycom przy dostarczaniu wysokiej jakości aplikacji VoIP, a aparat VVX 1500 jest szczególnie ciekawy ponieważ jego funkcjonalności wykraczają daleko poza możliwości tradycyjnych video telefonów. Urządzenie łączy w sobie bogate funkcje telefoniczne, funkcje video klasy biznesowej oraz stanowi platformę dla aplikacji, wszystkie w pełni zintegrowane z platformą BroadWorks, a co więcej urządzenie jest niezwykle proste w użyciu."

Możliwość zestawienia połączenia głosowego oraz video przy użyciu ekranu dotykowego
Łącząc funkcje głosowe i video w jednym urządzeniu wyposażonym w intuicyjny interfejs dotykowy, aparat VVX 1500 upraszcza komunikację jednocześnie zapewniając wygodę i efektywność. Telefon VVX 1500 posiada duży kolorowy wyświetlacz LCD i działa w technologii HD Voice, co umożliwia realizację obrazu w jakości HD oraz daje wrażenie rozmowy „twarzą w twarz" bez potrzeby odbywania podróży, zapewniając jednocześnie szybki zwrot z inwestycji.

Dzięki rozwiązaniom firmy Polycom z zakresu komunikacji głosowej i wizualnej, firmy mogą zredukować wskaźnik emisji zanieczyszczeń (carbon footprint) i stać się bardziej ekologiczne, umożliwiając jednocześnie wirtualne spotkania pomiędzy geograficznie rozproszonymi pracownikami - w każdej chwili i z każdego miejsca. Oprócz nieodłącznie proekologicznego charakteru wideokonferencji, aparat VVX 1500 został w szczególności zaprojektowany, aby ograniczyć zużycie energii. Dzięki zastosowaniu technologii Power over Ethernet (PoE), zużywa mniej niż połowę energii elektrycznej w porównaniu z podobnymi konkurencyjnymi produktami takimi jak tradycyjne video telefony. Technologia smart-motion zastosowana w urządzeniu pozwala na przejście ekranu w tryb energooszczędny, kiedy nikogo nie ma w pomieszczeniu.

Funkcje aparatu
Aparat VVX 1500 jest wyposażony w otwarty interfejs API oraz miniprzeglądarkę, które umożliwiają innym twórcom aplikacji integrację telefonu VVX 1500 z aplikacjami biznesowymi takimi jak systemy ujednoliconej komunikacji (unified communications), systemy CRM (customer relationship management), jak również systemy do zarządzania spotkaniami. Zawsze włączony, dotykowy interfejs użytkownika w aparacie VVX 1500 obejmuje ekran menu, na którym programiści mogą umieszczać ikony dla użytkowników umożliwiające lokalizację i uruchomienie poszczególnych aplikacji.

Aparat VVX 1500 obsługuje kilka aplikacji w tym Productivity Suite firmy Polycom, które umożliwiają użytkownikom zestawianie i kontrolę połączeń konferencyjnych audio bezpośrednio z ekranu urządzenia, jak również nagrywanie połączeń lokalnie przy użyciu pamięci zewnętrznej flash i portu USB w telefonie. Aparat VVX 1500 posiada również darmową usługę sieciową o nazwie My Info Portal, za pomocą której klienci mogą otrzymywać treści takie jak np. lokalne prognozy pogody oraz inne spersonalizowane informacje, które są wyświetlane na ekranie, kiedy urządzenie nie jest aktualnie w trakcie połączenia głosowego czy wideokonferencji.

Możliwości współpracy z najważniejszymi platformami VoIP
Aparat VVX 1500 wykorzystuje takie samo oprogramowanie (Session Initiation Protocol - SIP) jakie zostało zaimplementowane w przypadku linii produktów telefonicznych Polycom o nazwach SoundPoint® IP oraz SoundStation® IP do komunikacji z IP PBX oraz serwerami wywołań (hosted call servers). Produkt przechodzi obecnie proces certyfikacji (SIP video) u ponad 30 partnerów firmy Polycom (VIP and VoIP Field Verified call control partners), w tym w takich firmach jak BroadSoft, Deltapath, NEC Sphere, Objectworld oraz Zultys.

"Klienci stale poszukują sposobów lepszego wykorzystania posiadanych systemów komunikacyjnych w celu poprawy produktywności oraz redukcji kosztów. Od firmy Polycom oczekują ciągłego wprowadzania na rynek i dostarczania innowacyjnych produktów," powiedział Sunil Bhalla, wiceprezes i dyrektor generalny działu rozwiązań komunikacji głosowej w firmie Polycom. "Nasza eszczepozycja lidera i doświadczenie w zakresie komunikacji głosowej i video dają nam możliwość opracowywania wyjątkowych urządzeń. Aparat VVX 1500 jest multimedialnym telefonem biznesowym łączącym w sobie najlepsze funkcje telefonu VoIP, wykorzystującym technologię HD Voice, ekran dotykowy oraz oferującym prosty dostęp do głównych aplikacji w firmie. Cieszymy się, że dzięki temu przełomowemu urządzeniu, komunikacja wizualna osiągnęła kolejny, wyższy poziom."

Film o produkcie Polycom VVX 1500

Dostępność i cena
Telefon VVX 1500 firmy Polycom będzie już dostępny w tym miesiącu w sieciach autoryzowanych partnerów Polycom. Jego cena - 849 Euro. Więcej wiadomości na temat urządzenia Polycom VVX 1500 można znaleźć na stronie www.polycom.com/vvx1500.

Informacje o firmie Polycom
Polycom, Inc. (NASDAQ: PLCM) jest światowym liderem w zakresie rozwiązań zunifikowanej komunikacji. Urządzenia wideokonferencyjne Polycom umożliwiają pracownikom rozproszonym w terenie bardziej efektywną komunikację. Systemy teleobecności firmy Polycom, przenośne lub stacjonarne zapewniają transmisję głosu i obrazu o wysokiej rozdzielczości, dzięki czemu, ludzie mogą komunikować się bezpośrednio z ich stanowiska pracy, sali operacyjnej, hali produkcyjnej, sali konferencyjnej, bez konieczności podróżowania na duże odległości i przenoszenia się z miejsca na miejsce. Firma powstała w roku 1990 w Kalifornii. Działa w większości krajów świata. Od 1996 roku jest notowana na giełdzie w Nowym Jorku. W roku 2008 firma odnotowała 15% wzrost przychodów, które łącznie wyniosły 1,1 mld USD, zaś zysk netto 130,4 mln USD.
Na polskim rynku Polycom sprzedaje swoje systemy audio i video konferencyjne za pośrednictwem partnerów i dystrybutorów m.in. Veracomp i NETIN. Więcej informacji dostępne na stronie www.polycom.com.

Ewa Nowak