Technologie » Telekomunikacja

FreecoNet nagrodzony za innowacyjność

Operator telefonii internetowej FreecoNet został uhonorowany tytułem „Regionalnego Lidera Innowacji i Rozwoju 2010” za stworzenie hostowanych usług dodanych.

Operator uzyskał także nominację w prestiżowym konkursie „Firma z Przyszłością 2010", organizowanym przez Pomorską Izbę Rzemieślniczą Małych i Średnich Przedsiębiorstw.

Konkurs „Krajowi Liderzy Innowacji i Rozwoju" jest przeprowadzany corocznie przez Fundację Innowacji i Rozwoju. Składa się z dwóch etapów - regionalnego w 16 województwach, oraz ogólnopolskiego. Zwycięzcy w regionach są nominowani do krajowego finału. W tegorocznej edycji konkursu w województwie pomorskim, FreecoNet zwyciężył w kategorii "Innowacyjny Produkt", za który zostały uznane hostowane usługi dodane dostępne na platformie operatora.

Oferowany przez FreecoNet pakiet hostowanych usług dodanych obejmuje m.in. centralkę telefoniczną, Wirtualny Fax, Rejestrator Rozmów, Call Center, IVR z wbudowaną syntezą mowy, billingi online, przekierowania rozmów i wiele innych. Uruchomienie poszczególnych modułów nie wymaga żadnych inwestycji, jako że cała infrastruktura potrzebna do ich działania jest zainstalowana na serwerach operatora. Należy jedynie mieć konto we FreecoNet i po zalogowaniu do dostępnego przez internet panelu, zaznaczyć kliknięciem interesujące nas usługi. Najprostsze z nich są dostępne za darmo, a korzystanie z bardziej zaawansowanych wiąże się z niewielkimi, miesięcznymi opłatami.

Innowacyjność rozwiązań telekomunikacyjnych FreecoNet została także doceniona nominacją w konkursie „Firma z Przyszłością 2010". Jest to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów dla przedsiębiorców z Pomorza, który jest organizowany przez Pomorską Izbę Rzemieślniczą Małych i Średnich Przedsiębiorstw od 1996 roku. Jego celem jest wspieranie konkurencyjności i promocja firm z województwa pomorskiego.

Bardzo cieszą nas te wyróżnienia. Potwierdzają innowacyjność i potencjał tkwiący w platformie FreecoNet. Wszystkie otrzymywane dowody uznania stanowią dla nas motywację do dalszego rozwoju platformy, tak aby nadal wyznaczać standardy na rynku telefonii internetowej w Polsce - mówi Jan Wyrwiński, Prezes Zarządu FreecoNet Tlenofon SA.

FreecoNet - od momentu powstania w 2006 roku - zdobył wiele nagród i wyróżnień, głównie za innowacyjność oraz wkład w rozwój polskiego rynku telefonii VoIP. W ostatnim czasie platforma FreecoNet znalazła się wśród zwycięzców konkursu "Produkt Roku 2010 - Wybór Czytelników", organizowanego przez Magazyn Networld - za wprowadzenie rozmów telefonicznych w jakości HD. Wcześniej za stworzenie FreecoNet była nagradzana Datera SA - m.in. tytułem „VoIP Lider 2008" (branżowa nagroda firmy D-Link), wyróżnieniem w konkursie „Kamerton Innowacyjności 2008" (organizowanym przez Polską Konfederację Pracodawców Prywatnych Lewiatan, BRE Bank, D&B, Rzeczpospolitą oraz Manager Magazin), czy tytułem „Innowacja Roku 2007" (w konkursie organizowanym przez Forum Biznesu). Pełna lista nagród i wyróżnień otrzymanych do tej pory przez FreecoNet jest dostępna pod adresem: http://www.freeconet.pl/pl/o-firmie/nagrody-i-wyroznienia.

Dodatkowe informacje o firmie
FreecoNet Tlenofon SA to wiodący operator na polskim rynku VoIP. W swojej ofercie posiada platformę telekomunikacyjną - FreecoNet - dla użytkowników indywidualnych i małych firm, która integruje rozwiązania wielu operatorów i dostępne na rynku technologie telekomunikacyjne (VoIP, PSTN, GSM). Umożliwia ona darmowe rozmowy telefoniczne pomiędzy abonentami różnych operatorów, jeśli tylko zarejestrowali oni swoje numery telefonów na platformie. Najniższe stawki przy połączeniach na numery niezarejestrowane gwarantuje TelArena - innowacyjny moduł FreecoNet, gdzie kilku niezależnych operatorów rywalizuje ceną o obsługę każdego połączenia i zawsze wygrywa ten, który zapewnia najniższą stawkę w danym kierunku. FreecoNet to również inne, zaawansowane rozwiązania: zestaw usług dodanych dla biznesu (m.in. Wirtualny Fax, Rejestrator rozmów, IVR, Call Center) oraz FreecoNet Mobile dla telefonów komórkowych. Platformę obsługuje się przez intuicyjny panel www. Więcej informacji o FreecoNet: http://www.freeconet.pl.

PRS