Technologie » Telekomunikacja

FreecoNet Phone - zabierz VoIP’a ze sobą

Nie trzeba ograniczać się do jednej lokalizacji, by móc korzystać z telefonii internetowej od FreecoNet. Dzięki nowej aplikacji – FreecoNet Phone – użytkownicy tego operatora mogą cieszyć się swobodą tanich połączeń VoIP także podczas wyjazdów.

FreecoNet Phone to bezpłatna aplikacja, która po zainstalowaniu na komputerze pełni funkcję telefonu. Aby możliwe było wykonywanie połączeń głosowych, potrzebne są zewnętrzne słuchawki z mikrofonem i dostęp do internetu.

Aplikacja umożliwia realizację dwóch połączeń głosowych jednocześnie i jest zintegrowana z programem Outlook. Można dzwonić z niego bezpośrednio, wybierając opcję połączenia przez softphone'a na karcie kontaktu. Z kolei w przypadku połączeń przychodzących, program automatycznie przeszukuje listę kontaktów i wyświetla informacje o osobie, która telefonuje. Softphone jest dostosowany do użytkowania we FreecoNet – po procesie instalacji programu wystarczy jedynie wpisać login i hasło, by cieszyć się darmowymi rozmowami ze wszystkimi zarejestrowanymi numerami oraz połączeniami za grosze do wszystkich spoza platformy, realizowanymi z każdego miejsca na świecie.

Nowa aplikacja jest w całości zgodna z normami RFC - standardami technicznymi stosowanymi dla usług telekomunikacyjnych i transmisji głosu. Powstała w wyniku współpracy z niemiecką firmą Global IT Telecommunications Ltd., która w swoim portfolio ma m.in. softphone’y stworzone dla Raiffeisen Bank i Lufthansy. Aplikację można pobrać za darmo ze strony FreecoNet. Użytkownicy, którzy chcieliby realizować więcej niż 2 połączenia jednocześnie, rozmowy wideo oraz posiadać dodatkowy transfer, mogą zdecydować się na płatną wersję softphone'a - w cenie 24,95 €, do nabycia za pośrednictwem sklepu Global IT Telecommunications Ltd.

Więcej informacji na www.freeconet.pl

PRS