Technologie » Telekomunikacja

FreecoNet w urządzeniach mobilnych Apple

Użytkownicy telefonii internetowej korzystający z usług FreecoNet mogą już dzwonić za pośrednictwem swojego operatora z iPhone-ów oraz iPod-ów Touch. Wystarczy, że zainstalują na tych urządzeniach aplikację Acrobits Softphone.

Aby zacząć korzystać z softphone-a, należy go pobrać z internetowego sklepu App Store.

Po uruchomieniu aplikacji na urządzeniach iPhone lub iPod, trzeba wybrać z listy dostępnych operatorów FreecoNet bądź Tlenofon by FreecoNet (w zależności czy korzysta się z oferty FreecoNet, czy też Tlenofon na platformie FreecoNet), a następnie wpisać swój login oraz hasło. To wystarczy, żeby użytkownik mógł dzwonić przez FreecoNet za każdym razem, kiedy znajdzie się w zasięgu sieci internet. Korzystanie z Acrobits Softphone wiąże się z jednorazową opłatą w wysokości 7 USD, płatną przy pobieraniu programu.

„Do nawiązania współpracy z firmą Acrobits skłoniła nas rosnąca popularność mobilnych urządzeń Apple wśród polskich użytkowników, a także potwierdzona jakość oprogramowania Acrobits. Wiemy także, że możliwość korzystania z FreecoNet za pomocą iPhone-a oraz iPod-a Touch była jedną z bardziej oczekiwanych przez użytkowników funkcji na naszej platformie. Jestem przekonany, że ten krok przyczyni się do jeszcze szybszej popularyzacji telefonii VoIP w komórkach” - powiedział Jan Wyrwiński, Prezes Zarządu FreecoNet Tlenofon SA.

Wedle prognoz, to właśnie możliwość korzystania z VoIP w telefonach komórkowych będzie w najbliższych latach najsilniejszym magnesem przyciągającym nowych użytkowników indywidualnych do telefonii internetowej. Przykładowo - z wyliczeń Deloitte wynika, że pod koniec 2010 roku globalna liczba użytkowników mobilnych usług VoIP powinna osiągnąć kilkadziesiąt milionów. O szybko nadchodzącej popularności telefonii internetowej w komórkach świadczą też dane Juniper Research, według których do 2012 roku będzie 100 milionów użytkowników mVoIP. Zdaniem wielu ekspertów upowszechnienie się technologii VoIP w komórkach spowoduje fundamentalną zmianę oczekiwań odnośnie możliwości mobilnych połączeń głosowych, co będzie długoterminowo działać na korzyść dalszego dynamicznego rozwoju telefonii internetowej.

Dodatkowe informacje o FreecoNet Tlenofon SA

FreecoNet Tlenofon SA to wiodący operator na polskim rynku VoIP. W swojej ofercie posiada platformę telekomunikacyjną - FreecoNet - dla użytkowników indywidualnych i małych firm, która integruje rozwiązania wielu operatorów i dostępne na rynku technologie telekomunikacyjne (VoIP, PSTN, GSM). Umożliwia ona darmowe rozmowy telefoniczne pomiędzy abonentami różnych operatorów, jeśli tylko zarejestrowali oni swoje numery telefonów na platformie. Najniższe stawki przy połączeniach na numery niezarejestrowane gwarantuje TelArena - innowacyjny moduł FreecoNet, gdzie kilku niezależnych operatorów rywalizuje ceną o obsługę każdego połączenia i zawsze wygrywa ten, który zapewnia najniższą stawkę w danym kierunku. FreecoNet to również inne, zaawansowane rozwiązania: zestaw usług dodanych dla biznesu (m.in. Wirtualny Fax, Rejestrator rozmów, IVR, Call Center) oraz FreecoNet Mobile dla telefonów komórkowych. Platformę obsługuje się przez intuicyjny panel www. Więcej informacji o FreecoNet: http://www.freeconet.pl.

PRS