Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Fundacja Dbam o Zdrowie zorganizowała kolejną kolację charytatywną

Fundacja Dbam o Zdrowie przy wsparciu spółki Pelion S.A. zorganizowała trzecią z kolei kolację charytatywną.

W tym roku celem spotkania była zbiórka pieniędzy na zakup lekarstw dla podopiecznych Fundacji Udar Mózgu. Organizatorom udało się zebrać ponad 30 tys. zł. Gościem specjalnym wydarzenia był podróżnik i reporter Tomasz Grzywaczewski.
W łódzkiej restauracji Satyna już po raz trzeci odbyła się kolacja charytatywna, której ideą jest pomoc dla najbardziej potrzebujących. W jej trakcie nastąpiła licytacja dzieł artystów plastyków, którzy postanowili wspomóc inicjatywę. Swoje prace ofiarowali m.in. Jan Opaliński, Agnieszka Gil, Iwan Kulik, Tatiana Górska-Nowak, Elżbieta i Marian Bocianowscy, Maciej Pauksztełło, Jadwiga Krystyna Szmidt i Jarosław Prysak.
Łącznie udało się zebrać 30 000 złotych, które w formie symbolicznego czeku zostały przekazane na ręce przedstawicieli Fundacji Udaru Mózgu. Środki wspomogą osoby cierpiące z powodu udaru mózgu oraz innych chorób neurologicznych.
Specjalnym gościem wydarzenia był Tomasz Grzywaczewski, który podczas spotkania opowiedział o swojej niezwykłej podróży. W 2010 r. reporter wyruszył śladami bohaterów książki Sławomira Rawicza pt. „Długi marsz" na trwającą sześć miesięcy wyprawę, obejmującą wędrówkę z Jakucka do Kalkuty. Niedawno ukazała się książka jego autorstwa - „Przez dziki Wchód. 8000 km śladami słynnej ucieczki z gułagu" - relacjonująca wydarzenia z podróży. Fotografie Tomasza Grzywaczewskiego również były wystawione na aukcji.
Poprzednie edycje wydarzenia, na których zgromadzono środki finansowe na rzecz Domu Samotnej Matki w Łodzi oraz Fundacji Dom w Łodzi (jedynego w Polsce domu dziecka dla ciężko chorych dzieci), pozwoliły na zakup niezbędnych lekarstw o wartości 37 tys. złotych.

iwonamichalowska