Technologie » Fotografia

FVF z Syberią w tle

Możliwości świata obrazu w cyklu licznych wystaw, wykładów i warsztatów to domena XIII Targów Film Video Foto uświetnionych przez pokaz zdjęć z wyprawy na Syberię Mateusza Damięckiego.

Dzień rozpoczęcia imprezy na terenie Międzynarodowych Targów Łódzkich uatrakcyjni wręczenie nagród laureatom pierwszego konkursu na film reklamowy, rozstrzygniętego w lutym 2010. Jury oceniało 16 filmów zakwalifikowanych w dwóch kategoriach: film realizowany metodą poklatkową oraz film realizowany metodą dowolną (film, animacja, video). Spoty Wojciecha Simińskiego i Michała Błaszczyka zostały uznane za najlepsze.

Już od pierwszego dnia targów odbywać się będą wykłady i warsztaty związane bezpośrednio z tematyką branży. Warszawska Szkoła Reklamy zaprezentuje wystawę „Portret zbiorowy", jak również poprowadzi wykłady: „Film Fotograficzny", „Realizacja filmów za pomocą aparatów cyfrowych", „Fotoboarding czyli fotograf w procesie produkcji filmowej". Firma BEiKS umożliwi natomiast udział w cyklu poświęconym technice wideo (podstawy montażu, zalety profesjonalnych systemów beztaśmowych, nieliniowy zapis na kartach pamięci, zaawansowane funkcje programu Edius 5).

Propozycją stowarzyszenia i szkoły fotografii „Pozytyw" będą warsztaty „Techniki cyfrowe w fotografii portretowej" ukazujące możliwości wykorzystania oświetlenia ciągłego. Prowadzący zwrócą uwagę na najczęściej popełniane błędy, jak też przybliżą właściwości programu Adobe Photoshop w obróbce zdjęć portretowych. Tematyka kreacji w multimediach stanie się domeną redakcji Computer Arts pod szyldem: „Tworzenie multimedialnej galerii zdjęć na potrzeby prezentacji i promocji w internecie" oraz „Tworzenie i zastosowanie efektów wizualnych w postprodukcji wideo".

Atrakcją drugiego dnia targów stanie się zapewne opowieść fotograficzna MERCEDES G / ALLEGRO SYBERIA EXPEDITION 2009, którą poprowadzi jeden z uczestników wyprawy - Mateusz Damięcki. Galeria zdjęć obejmie wspomnienia z podróży do Magadanu, przedstawiając ludzi, miejsca i zdarzenia z najdalszych zakątków Eurazji. Ekspedycja, której początku należy upatrywać w fascynacji aktora do Rosji, zainspirowała także liczne grono życzliwych mu osób: montażystów, inżynierów, mechaników, czy też operatorów filmowych i fotografów, którzy towarzyszyli w trudach wyprawy. Syberyjskie widoki ukażą zarówno piękno tajgi, jak też mieszkańców Wierszyny - wsi zamieszkałej w większości przez potomków polskich emigrantów .

Przez cały czas trwania targów FVF obejrzeć będzie można również pokonkursową wystawę „Prasowe zdjęcie roku 2009" organizowaną przez Klub Fotografii Prasowej SDP.

Zdjęcia z wręczenia nagród można obejrzeć na stronie:

Dodatkowych informacji udziela:
Iwona Chlewińska