Gospodarka » Chemia

"Genesis", czyli skąd pochodzi kolor

Genesis to pierwszy tegoroczny trend kolorystyczny zaprezentowany przez markę Benjamin Moore. Bazuje on na ciepłych, neutralnych kolorach, które efektownie kontrastują z energetycznymi żółcieniami, pomarańczami i zieleniami.

Podobnie, jak w latach ubiegłych specjaliści ds. kolorów marki Benjamin Moore opublikowali Color Pulse - księgę inspiracji kolorystycznych, zawierającą modne w danym sezonie zestawienia barw. Jest to praktyczny i bardzo wygodny przewodnik po kolorach, który obrazuje najciekawsze style i kierunki w dziedzinie aranżacji wnętrz.

W Color Pulse 2010 przedstawione zostały 3 kolekcje kolorystyczne Genesis, The New Luxury oraz Ingenuity. Pierwszy z trendów - Genesis, inspirowany jest kolorami ziemi i odwołuje się do poszukiwania naturalnego piękna podczas dekorowania domowych przestrzeni.

Trend kolorystyczny Genesis, sygnowany przez markę ekskluzywnych farb Benjamin Moore, wykorzystuje barwy pochodzące bezpośrednio z otaczającej nas natury. Paleta kolorów składa się z 9 odcieni nawiązujących do ekologicznych materiałów, takich jak korek, kora drzewa, gąbka morska czy miód. Kluczową rolę odgrywają brązy i beże z rodziny ciepłych kolorów neutralnych (np. kolory Cambridge Riverbed 1035 i Sherwood Tan 1054), które uzupełnione zostały o zimną szarość w wydaniu grafitowym ( kolor Granite AF-660) oraz stonowaną biel (kolor Frostine AF-5). Energetycznym dodatkiem do dotychczas spokojnej palety są trzy kolory, które mają za zadanie ożywić wnętrze. Zieleń w odcieniu mchu (kolor Forest Moss 2146-20) oraz świetliste pomarańcz (kolor Frukty Cocktail 147) i żółty (kolor Yellow Finch 2024-40) bardzo dobrze komponują się z pozostałymi kolorami kolekcji Genesis i sprawią, że pokój nie będzie prezentować się monotonnie.

Jak zamówić farby w kolorystyce trendu Genesis ?

Każdy kolor trendu Genesis posiada indywidualną nazwę i numer identyfikacyjny. Wszystkie proponowane odcienie dostępne są w systemach barwienia: Benjamin Moore® Color Preview® oraz GENNEX® Platform. Na podstawie podanej nazwy i numeru koloru obsługa sklepu przygotowuje farby Benjamin Moore o kolorystyce idealnie odpowiadającej oczekiwaniom Klienta.

Nazwy i numery identyfikacyjne kolorów z palety Genesis :

• Cambridge Riverbed 1035
  • Sherwood Tan 1054
  • Fairview Taupe HC-85
  • Forest Moss 2146-20
  • Fruity Cocktail 147
  • Abbey Brown 1225
  • Granite AF-660
  • Yellow Finch 2024-40
  • Frostine AF-5

Wyłącznym dystrybutorem ekskluzywnych farb Benjamin Moore & Co. jest firma B.M. Polska. Produkty marki Benjamin Moore dostępne są w salonach firmowych oraz sieci renomowanych punktów dystrybucyjnych na terenie całego kraju. Pełna lista punktów sprzedaży dostępna jest na stronie internetowej www.benjaminmoore.pl.

mpobozy@bmpolska.com