Dom » Nieruchomość

Grupa Inpro podsumowała wyniki finansowe za 2014 rok

Grupa Kapitałowa Inpro, jeden z czołowych trójmiejskich deweloperów notowany na GPW w Warszawie, podsumowała wyniki za 2014 rok. Skonsolidowany zysk netto wyniósł 8,2 mln zł, przy osiągniętych przychodach ze sprzedaży w wysokości 147,7 mln zł.

Grupa w 2014 roku wypracowała skonsolidowane przychody ze sprzedaży na poziomie 147,7 mln zł, czyli o 17% mniej niż w roku 2013. Zysk netto w 2014 roku wyniósł 8,2 mln zł i zmniejszył się o 46 % w porównaniu do roku 2013. Wartość uzyskanych przychodów związana jest z cyklem deweloperskim – w 2014 roku Inpro SA oraz PB DOMESTA Sp. z o.o. wydały mniej mieszkań niż w roku ubiegłym (334 sztuki w porównaniu do 468 ).

„Rok ubiegły był bardzo ciekawy dla spółek rynku deweloperskiego. Zanotowano bardzo wysoki poziom sprzedaży mieszkań, ale z drugiej strony wielkość uzyskiwanych przychodów spółek uzależniona jest od cyklu deweloperskiego. Tak jak to miało miejsce w przypadku Inpro termin zakończenia oraz liczba projektów oddanych do użytkowania w 2014 roku, bezpośrednio determinowały skalę przychodów. Nasze prognozy rozwoju działalności Grupy zakładają uzyskanie w 2015 roku przychodów ze sprzedaży na poziomie wyższym co najmniej o około 10% w porównaniu do 2014 roku, z uwagi na większą ilość projektów planowanych do oddania do użytkowania” – powiedział Piotr Stefaniak, Prezes Zarządu Inpro SA.

Grupa sprzedała w 2014 roku łącznie 421 mieszkań i domów netto (w rozumieniu umów przedwstępnych uwzględniających rezygnacje), w tym Inpro SA - 350 lokali. Jest to niemalże identyczny wynik Grupy jak w roku poprzednim, w którym zawarto 419 umów netto. Wartość sprzedanych przez Grupę mieszkań w 2014 roku wyniosła 177 mln zł brutto i była niższa o 3% od wartości uzyskanej w roku 2013.

Grupa Inpro w 2014 roku przekazała 334 lokale czyli o 29% mniej niż rok wcześniej. Najlepszym okresem był I i IV kwartał. Grupa wydała wtedy odpowiednio 108 i 158 mieszkań i domów. W 2014 roku oddano do użytkowania w sumie sześć projektów: Czwarty Żagiel (listopad), osiedle Wróbla Staw Mieszkania etap III (październik) oraz łącznie 12 domów jednorodzinnych na osiedlach Wróbla Staw i Golf Park. Przedsiębiorstwo Budowlane Domesta Sp. z o.o. oddało w 2014 roku dwa budynki o numerach 11 i 13 na Osiedlu Leszczynowym. Jednocześnie w przedmiotowym okresie Grupa Inpro SA wprowadziła do sprzedaży 109 mieszkań w ramach II etapu inwestycji Wróbla Staw Mieszkania, natomiast spółka zależna DOMESTA wprowadziła do oferty budynek nr 12 na Osiedlu Leszczynowym.

Grupa Inpro w 2015 roku planuje wprowadzić do sprzedaży rekordową liczbę ponad 700 mieszkań i domów. I etap osiedla Wróbla Staw Mieszkania w Gdańsku Jasieniu, został wprowadzony do sprzedaży już w styczniu br. W lutym Spółka Inpro uruchomiła również rezerwację na domy z etapu H w ramach inwestycji Wróbla Staw Domy, którego budowę rozpocznie na wiosnę br. W nowych inwestycjach znajdą się zarówno mieszkania z segmentu popularnego, jak i lokale o podwyższonym standardzie. W 2015 roku Inpro planuje wprowadzić do sprzedaży: Kwartał Uniwersytecki (175 mieszkań), Chmielna Park budynek C (130 mieszkań), inwestycję w Oliwie przy ul. Opackiej (90 mieszkań), inwestycję w Gdyni przy ul. Strzelców (ok. 100 mieszkań) oraz kolejny etap osiedla domów Golf Park (36 domów).  Spółka zależna Domesta zamierza natomiast uruchomić sprzedaż lokali z dwóch budynków na Osiedlu Leszczynowym (łącznie 52 mieszkania). Powinno to pozwolić Grupie na utrzymanie wysokiego poziomu transakcji sprzedaży w 2015 roku.

Inpro S.A.