Gospodarka » Żywność
Grzybobranie z Warzywkiem
Zobacz więcej zdjęć » |
Na świecie istnieje obecnie około 1,5 miliona różnych gatunków grzybów, ale co roku liczba ta powiększa się o nowo odkryte odmiany. Grzyby występują we wszystkich strefach klimatycznych i potrafią rosnąć nie tylko na lądzie, ale także w wodzie. Choć większości z nas kojarzą się głównie ze zbieranymi w lesie borowikami, podgrzybkami, rydzami i maślakami, to niezwykle istotne znaczenie odgrywają w przemyśle farmaceutycznym, gdzie są wykorzystywane do produkcji leków, np. antybiotyków.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
W polskiej kuchni grzyby stanowią ważny, często stosowany i bardzo lubiany składnik potraw. Używa się ich w postaci surowej - prosto z lasu, suszonej, marynowanej, kiszonej i mrożonej. Panie domu przyrządzają z nich setki domowych dań, doskonałych na śniadania, jak np. jajecznica z boczniakiem, obiady - zupa pieczarkowa i gulasz z grzybami oraz kolacje - grzyby w śmietanie. Najczęściej doprawia się je po prostu solą i pieprzem, ale by zyskać bardziej warzywny smak dania grzybowego, a szczególnie zupy lub gulaszu, także przyprawą uniwersalną taką, jak Warzywko.
Dzięki starannie dobranej kompozycji suszonych polskich warzyw: marchwi, cebuli, liści selera, natki pietruszki, papryki i pomidorów oraz najlepszych przypraw i soli, Warzywko doskonale wzbogaca smak grzybowych dań. Uzyskany dzięki niemu naturalny, ale wyrazisty smak potrawy pozwala zadbać o podniebienia całej rodziny tworząc jednocześnie pełną aromatu i ciepła domową atmosferę.Wszystkim paniom domu, które cenią smak polskich grzybów producent przyprawy Warzywko poleca przepis na „Gołąbki z mięsem i grzybami":
Składniki dla 3 - 4 osób:
- biała kapusta
- prawdziwki - według uznania
- 30 dag mięsa mielonego
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 średnia cebula i 1 dymka
- masło
- olej
- pojemniczek śmietany
- nieco mąki
- przyprawa uniwersalna Warzywko
- natka pietruszki
Dostępność sprzedaży:
Warzywko dostępne jest w opakowaniach od 75g do 1kg. Można je kupić
w sklepach detalicznych, a także super- i hipermarketach na terenie całego kraju. Ceny detaliczne przyprawy są następujące: Warzywko 75g - 1,14 zł, Warzywko 200g - 2,39 zł, Warzywko 500g - 5,29 zł, Warzywko 1 kg - 10,69 zł.
Informacje o firmie Podravka
Podravka jest najsłynniejszą firmą chorwacką, znaną przede wszystkim z produkcji spożywczej. Firma posiada w swojej ofercie bardzo szeroką gamę produktów. Ma doświadczenie zarówno w produkcji przetworów mięsnych, dań gotowych, dodatków do potraw, jak i odżywek dla dzieci, słodyczy, herbat oraz napojów. W Polsce znana jest, jako największy specjalista w dziedzinie przypraw i dodatków do potraw, głównie dzięki Vegecie. Firma powstała jeszcze przed drugą wojną światową, a jej początki były skromne i niczym nie zapowiadały dzisiejszych osiągnięć. W 1934 roku bracia Mateusz i Marian Wolf założyli małą przetwórnię owoców, która później stała się podstawą Podravki. Po drugiej wojnie światowej fabryka została znacjonalizowana i otrzymała obecną nazwę. Marka Vegeta pojawiła się na rynku w 1959 roku i w krótkim czasie stała się wizytówką Podravki. W latach sześćdziesiątych Vegeta dotarła również za granicę. Podravka sprzedaje obecnie swoje produkty w 40 krajach świata i zatrudnia ok. 7400 pracowników. Koncern ma firmy w 17 krajach na całym świecie, a fabryki w 5 krajach - Chorwacji, Słowenii, Czechach, Słowacji i od 2000 roku także w Polsce.
Komentarze (0)