Gospodarka » Żywność

Grzybobranie z Warzywkiem

Grzybobranie z Warzywkiem
Zobacz więcej zdjęć »
Nadejściu złotej polskiej jesieni towarzyszy wysyp grzybów, który trwa od połowy września aż do pierwszych przymrozków. Wyprawa na grzyby jest nie tylko doskonałym sposobem na zdrowe spędzenie wolnego czasu, ale także wstępem do smakowitej domowej uczty.

Na świecie istnieje obecnie około 1,5 miliona różnych gatunków grzybów, ale co roku liczba ta powiększa się o nowo odkryte odmiany. Grzyby występują we wszystkich strefach klimatycznych i potrafią rosnąć nie tylko na lądzie, ale także w wodzie. Choć większości z nas kojarzą się głównie ze zbieranymi w lesie borowikami, podgrzybkami, rydzami i maślakami, to niezwykle istotne znaczenie odgrywają w przemyśle farmaceutycznym, gdzie są wykorzystywane do produkcji leków, np. antybiotyków.

W polskiej kuchni grzyby stanowią ważny, często stosowany i bardzo lubiany składnik potraw. Używa się ich w postaci surowej - prosto z lasu, suszonej, marynowanej, kiszonej i mrożonej. Panie domu przyrządzają z nich setki domowych dań, doskonałych na śniadania, jak np. jajecznica z boczniakiem, obiady - zupa pieczarkowa i gulasz z grzybami oraz kolacje - grzyby w śmietanie. Najczęściej doprawia się je po prostu solą i pieprzem, ale by zyskać bardziej warzywny smak dania grzybowego, a szczególnie zupy lub gulaszu, także przyprawą uniwersalną taką, jak Warzywko.

Dzięki starannie dobranej kompozycji suszonych polskich warzyw: marchwi, cebuli, liści selera, natki pietruszki, papryki i pomidorów oraz najlepszych przypraw i soli, Warzywko doskonale wzbogaca smak grzybowych dań. Uzyskany dzięki niemu naturalny, ale wyrazisty smak potrawy pozwala zadbać o podniebienia całej rodziny tworząc jednocześnie pełną aromatu i ciepła domową atmosferę.Wszystkim paniom domu, które cenią smak polskich grzybów producent przyprawy Warzywko poleca przepis na „Gołąbki z mięsem i grzybami":

Składniki dla 3 - 4 osób:

  • biała kapusta
  • prawdziwki - według uznania
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 średnia cebula i 1 dymka
  • masło
  • olej
  • pojemniczek śmietany
  • nieco mąki
  • przyprawa uniwersalna Warzywko
  • natka pietruszki
Przygotowanie: Ugotować kaszę gryczaną. W garnku z osolonym wrzątkiem sparzyć głąb kapusty. Gdy liście zmiękną (po około 10 minutach) należy je rozdzielić, odciąć zgrubiałe fragmenty i opłukać zimną wodą. Grzyby oczyścić i drobno pokroić. Cebulę obrać i również pokroić. Na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulę, a następnie dodać do niej połowę przygotowanych grzybów. Dusić tak długo, aż odparuje powstały sos. Następnie dodać ugotowaną kaszę gryczaną i przyprawić Warzywkiem. Ostudzić i połączyć z surowym mięsem mielonym. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniać liście kapusty. Uformowane gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem i wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty. Można dodać nieco wody wymieszanej z przyprawą Warzywko. Dusić pod przykryciem około 40 minut. W tym czasie przygotować sos z podsmażonej na maśle dymki (białej i zielonej części), grzybów oraz śmietany z odrobiną mąki. Ugotowane gołąbki polać sosem grzybowym i posypać natką.

Dostępność sprzedaży:

Warzywko dostępne jest w opakowaniach od 75g do 1kg. Można je kupić
w sklepach detalicznych, a także super- i hipermarketach na terenie całego kraju. Ceny detaliczne przyprawy są następujące: Warzywko 75g - 1,14 zł, Warzywko 200g - 2,39 zł, Warzywko 500g - 5,29 zł, Warzywko 1 kg - 10,69 zł.

Informacje o firmie Podravka

Podravka jest najsłynniejszą firmą chorwacką, znaną przede wszystkim z produkcji spożywczej. Firma posiada w swojej ofercie bardzo szeroką gamę produktów. Ma doświadczenie zarówno w produkcji przetworów mięsnych, dań gotowych, dodatków do potraw, jak i odżywek dla dzieci, słodyczy, herbat oraz napojów. W Polsce znana jest, jako największy specjalista w dziedzinie przypraw i dodatków do potraw, głównie dzięki Vegecie. Firma powstała jeszcze przed drugą wojną światową, a jej początki były skromne i niczym nie zapowiadały dzisiejszych osiągnięć. W 1934 roku bracia Mateusz i Marian Wolf założyli małą przetwórnię owoców, która później stała się podstawą Podravki. Po drugiej wojnie światowej fabryka została znacjonalizowana i otrzymała obecną nazwę. Marka Vegeta pojawiła się na rynku w 1959 roku i w krótkim czasie stała się wizytówką Podravki. W latach sześćdziesiątych Vegeta dotarła również za granicę. Podravka sprzedaje obecnie swoje produkty w 40 krajach świata i zatrudnia ok. 7400 pracowników. Koncern ma firmy w 17 krajach na całym świecie, a fabryki w 5 krajach - Chorwacji, Słowenii, Czechach, Słowacji i od 2000 roku także w Polsce.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Effective Public Relations
http://effectivepr.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »