Kobieta, zdrowie, uroda » Uroda
Herbata - jak poprawnie zaparzyć?
Przy okazji wszelkiego rodzaju spotkań rodzinnych, pierwszym pytaniem jakie pada po przejściu gości przez próg mieszkania czy też domu jest: czy pijesz herbatę? Niestety mało kto ma świadomość tego jak powinno się poprawnie zaparzać herbatę. Herbata (naturalna, na wagę, którę nie powinniśmy mylić herbatami w saszetkach, które można kupić w hipermarketach) wymaga odpowiedniego zaparzenia. Cały proces poprawnego zaparzania różnego rodaju herbat postaram się opisać poniżej.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Jak zaparzać herbatę?
Różne rodzaje herbat wymagają różnego procesu zaparzania. Poniżej postaram się Wam przedstawić krótki poradnik dzięki któremu będziecie mieć świadomość w jaki sposób powinno się poprawnie zaparzać konkretne rodzaje herbat.
Zacznijmy od informacji na temat poprawnego zaparzania, jednej z najbardziej szlachetnych herbat - herbaty białej.
Aby poprawnie zaparzyć herbatę białą powinniśmy do filiżanki wsypać około jednej łyżeczki suszu. Temperatura wody, którą zalewamy herbatę powinna zawierać się w okolicach 75-80 stopni Celsjusza. Warto pamiętać, ze herbatę białą powinno się zaparzać nieco dłużej - od 7 do nawet 9 minut.
Innym rodzajem herbaty jest zielona herbata japońska. Wystarczy nasypac również jedną łyżeczkę do filiżanki, aby po zaparzaniu trwającym 2 minuty otrzymac poprawnie zaparzoną herbatę. Temperatury wody w przypadku zaparzania tego rodzaju herbaty powinna zawierać się w okolicach 60-75 stopni Celsjusza.
Zaparzanie zielonej herbaty chińskiej nieco różni się od zaparzania jej japońskiej siostry. Chiński odpowiednik powinniśmy zalać w filiżance wypełnionej jedną łyżeczką suszu wodą o temperaturze 75-90 stopni Celsjusza. Powinniśmy zaparzać tą herbatę przez około 3-4 minuty.
Czarna herbata powinna być zaparzana tzw. białą wodą, której temperatura to 96 stopcni Celsjusza. Na jedną filiżankę herbaty wystarczy nam połowa łyżeczki. Czarna herbata powinna być zaparzana przez około 3-4 minuty.
W przypadku zaparzania czerwonej herbaty Oolong powinniśmy trzymać się podobnych zasad jak w przypadku czarnej herbaty. Dotyczy to również czerwonej herbaty Pu-Erh.
W przypadku zaparzania naparu Rooibos warto pamiętać, ze sam proces zaparzania nie powinien się różnich od powyższego, niemniej jednak do filiżanki wsypać powinniśmy nie połowę, z całą łyżeczę suszu.
Aby poprawnie zaparzyć natomiast herbatę yerba mate, powinniśmy susz zalać wodą o temrepraturze 70 stopni Celsjusza, i zaparzać przez 3 do 5 minut.
Mam nadzieję, że mó krótki artykuł pomoże Wam przyswoić sobie wiedzę na temat poprawnego zaparzania herbat.
Komentarze (0)