Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Historia rozwoju biotechnologii medycznej

Impulsem do rozwoju biotechnologii medycznej był wzrost społecznego znaczenia chorób rzadkich. Wraz z rozwojem medycyny odkrywano coraz większą liczbę schorzeń, które dotykały niewielkiej części populacji.

Jednym z pierwszych nowo zakładanych przedsiębiorstw biotechnologicznych była firma Genzyme. W 1981 roku, w momencie swojego powstania, zatrudniała 3 osoby, które łączyła wspólna wizja rozwoju terapii na nieleczone dotychczas choroby.

Obecnie z prawie 30-letnim doświadczeniem Genzyme jest jedną z najstarszych firm biotechnologicznych. Początki ze względu na brak sprzyjających chorobom rzadkim regulacji były trudne. Pierwszym celem firmy stało się wynalezienie leku na ultra rzadką chorobę Gauchera, która spowodowana jest brakiem enzymu odpowiedzialnego za rozkładanie naturalnie występującej w organizmie substancji tłuszczowej, zwanej glukocerebrozydem. Prace badawcze zostały oparte na pomyśle wytworzenia brakującego enzymu i choć zostały zakończone, skuteczność leku pozostawała nierozstrzygnięta. Za pomocą wielokrotnych prób ostatecznie udało się ustalić w jakich dawkach lek powinien być przyjmowany. W 1991 roku Ceredase, prototyp obecnie produkowanego leku Cerezyme, został zarejestrowany jako pierwszy lek na nieuleczalną wcześniej chorobę Gauchera. Dla pacjentów oznaczało to szansę na rozpoczęcie nowego życia.

Strategie rozwoju firm biotechnologicznych

Firmy biotechnologiczne, tworząc zupełnie nowe terapie, szybko przekonały się jak ważne jest tworzenie strategicznych sojuszów, pozwalających na sprawny rozwój nowych projektów medycznych. Według Tufts University koszt badań nad jednym lekiem może sięgać ok. 1,2 mld dolarów. Firma Genzyme, pracując nad lekiem na chorobę Pompego, rozwijała od 1998 do 2002 roku aż cztery projekty badawcze - w porozumieniu joint venture z firmą Pharming Group N.V, we współpracy z firmą Synpac, Novazyme Pharmaceuticals oraz wspólnie z badaczami z Duke University w USA i Erasmus Medical Center.

Technologie zmieniające oblicze medycyny

Intensywny rozwój biologii molekularnej otwiera przed medycyną nowe, nieznane wcześniej możliwości. Praktyczne wykorzystanie tej wiedzy pozostaje dziś głównym celem firm biotechnologicznych. W konsekwencji tych działań powstają technologie, które zaczynają rewolucjonizować system leczenia. Szczególne nadzieje naukowców budzi terapia genowa oraz terapia komórkowa. Pewnym jest, że leczenie przyszłości będzie opierać się na zaawansowanych terapiach bazujących ma biotechnologicznych rozwiązaniach.

Biotechnologia medyczna wykorzystując w praktyce odkrycia nauki otwiera nowe możliwości leczenia pacjentów na całym świecie. Firmy biotechnologiczne wzięły na siebie zadanie tworzenia innowacyjnych rozwiązań, które w znaczący sposób poprawiają jakość życia osób dotkniętych chorobami. Z dobrym rezultatem - dziś dzięki rozwojowi tej ważnej społecznie branży leczenie wielu zagrażających życiu chorób stało się możliwe, choć jeszcze 30 lat temu pacjenci pozbawieni byli jakiejkolwiek nadziei.

O firmie Genzyme

Firma Genzyme jest amerykańską korporacją z siedzibą w Cambridge, MA (Stany Zjednoczone). Specjalizuje się w opracowywaniu i wytwarzaniu innowacyjnych leków stosowanych w rzadkich chorobach genetycznych, nowotworach układu krwiotwórczego, przeszczepianiu szpiku, ortopedii, chorobach nerek, a także diagnostyce. Firma Genzyme powstała w 1981. Z małego przedsiębiorstwa typu start-up rozwinęła się w korporację z dochodem 4,5 miliarda dolarów za 2009 rok, zatrudniającą ponad 16 000 osób na całym świecie. Firma ma oddziały w 40 krajach, 17 fabryk biotechnologicznych oraz 9 laboratoriów prowadzących badania genetyczne. Produkty firmy Genzyme są dostępne w 100 krajach.

Kontakt prasowy:
Magda Knefel, Konkret PR