Społeczeństwo » Społeczeństwo

Hojni dla hospicjum

Przedsiębiorstwo Budowy Kopalń PeBeKa S.A. od wielu lat wspomaga lubińskie hospicjum, którym opiekuje się Stowarzyszenie „Palium”. Wspólnie z Centrum Handlowym Cuprum Arena zaprasza wszystkich ludzi dobrej woli w sobotę 7 listopada na kwestę, która odbędzie się w atrium Galerii.

Kwestę zaplanowano na rzecz rozbudowy lubińskiego hospicjum, które działa już od czterech lat. W tym czasie potrzeby społeczne w regionie Zagłębia Miedziowego znacznie wzrosły. Stowarzyszenie Palium zarządzające instytucją podjęło się ogromnego wyzwania rozbudowy budynku o drugi pawilon. Ma on pomieścić 12 nowych miejsc dla potrzebujących pacjentów. Inwestycja będzie kosztować prawie milion złotych, dlatego konieczna jest pomoc mieszkańców regionu.

PeBeKa S.A. i Cuprum Arena serdecznie zapraszają 7 listopada w godzinach od 15:00 do 23:00 wszystkich chętnych do odwiedzenia wystawy pokazującej historię budowy lubińskiego hospicjum oraz wsparcia zbiórki pieniężnej na ten cel. W trakcie imprezy zorganizowane zostaną konkursy dla dzieci oraz innych uczestników, a także mnóstwo innych atrakcji takich jak: Fire Show, występy artystyczne, pokazy tańca i koncerty.

Prezesem Stowarzyszenia „Palium" jest Zbigniew Warczewski, wieloletni pracownik PeBeKi, obecnie już na emeryturze, stąd też przed laty zrodziła się myśl by ta współpraca była kontynuowana w płaszczyźnie Przedsiębiorstwo a instytucja pożytku publicznego. PeBeKa angażuje się w akcje charytatywne na rzecz hospicjum, ale również pracownicy tej Spółki pomagają wykonując dla nich prace budowlane, m.in. podjazdy, ogrodzenie, izolację przeciwwilgociową i odwodnienie powierzchniowe, oraz wiele prac remontowych, w tym np. remont poddasza. Oprócz zachęcania pracowników do przekazywania 1% podatku na hospicjum, PeBeKa S.A. organizuje zbiórki datków oraz przekazuje uzyskane tym sposobem pieniądze i niejednokrotnie również niezbędne wyposażenie na potrzeby hospicjum. W styczniu tego roku, podczas uroczystego koncertu podsumowującego ogólnopolską kampanię „Hospicjum to też życie", w której lubińska placówka brała udział, Przedsiębiorstwo Budowy Kopalń PeBeKa S.A. otrzymała dyplom, a wraz z nim zaszczytny tytuł „Firma wspierająca kampanię hospicyjną".

izastraczek