Technologie » Telekomunikacja

Huawei uruchamia serię rozwiązań dla autonomicznych sieci mobilnych

Londyn, 21 lutego 2019

Huawei na spotkaniu poprzedzającym konferencję MWC 2019 w Londynie, zaprezentował serię rozwiązań dla autonomicznego kierowania sieciami komórkowymi ułatwiającymi budowę sieci 5G.

Liczba użytkowników 3G i 4G na całym świecie osiągnęła 500 milionów w ciągu odpowiednio dziesięciu i pięciu lat. W minionym roku kilku globalnych operatorów rozpoczęło więc realizację planów wdrożeniowych 5G. Szacuje się, że zajmie to tylko trzy lata. Co ważne, po raz pierwszy w branży telefonii komórkowej urządzenia systemowe i urządzania rozwijają się i dojrzewają w tym samym czasie.

Głównymi obawami operatorów związanymi z uruchomieniem sieci 5G jest rosnąca złożoność sieci oraz wydatki na ich utrzymanie (OPEX). W związku z tym, Huawei aby pomóc operatorom sprostać tym wyzwaniom, wprowadza serię rozwiązań dla autonomicznych sieci komórkowych, w tym MBB Automation Engine (MAE) oraz stacje bazowe serii BTS5900 o dużych możliwościach obliczeniowych. Produkty te mogą pomóc operatorom w osiągnięciu automatyzacji we wszystkich scenariuszach oraz zredukować OPEX. Pozwolą także przyspieszyć budowę 5G poprzez zapewnienie optymalnej wydajności użytkowania i konserwacji (O&M), efektywności zasobów i energooszczędności.

MAE, jako mózg sieci komórkowych, jest mechanizmem zarządzania i kontroli, który wdraża automatyzację sieci bezprzewodowych. Umożliwia on przejście z sieci zorientowanej na elementy O&M do sieci zorientowanej na scenariusze O&M, migrację z prostego systemu zarządzania siecią do konwergencji zarządzania i kontroli sieci. W oparciu o platformę danych w chmurze, potężne możliwości przewidywania i rozumowania sieci, MAE zapewnia różne rozwiązania zorientowane scenariuszowo, odpowiednie do potrzeb operatorów w zakresie wdrażania sieci, utrzymania, optymalizacji i świadczenia usług. MAE realizuje również kompleksową automatyzację każdego procesu w układzie end-to-end.

W skład tej serii rozwiązań wchodzą stacje bazowe serii BTS5900 o zwiększonej zdolności obliczeniowej 8 teraflopsów, która wspiera automatyzację sieci bezprzewodowych. Produkt ten charakteryzuje się zarówno dokładnym zarządzaniem zasobami radiowymi, jak i wydajnym przetwarzaniem danych, co pomaga w realizacji zautomatyzowanego zarządzania i kontroli dopasowanej do danej sytuacji.

W erze 5G, wraz z dynamicznym wzrostem szybkości transmisji danych w sieciach MBB, stacje bazowe muszą dokładniej zarządzać zasobami radiowymi i maksymalizować wykorzystanie zasobów. Na przykładzie zarządzania statusem kanału, dodawane są czynniki opisujące status kanału. Trendy zmian kanałów mogą być dopasowywane i przewidywane w czasie rzeczywistym. W ten sposób kanał może być dostosowany do użycia odpowiedniej szybkości kodeków.

Ponieważ status zasobów radiowych zarządzanych przez stację bazową zmienia się co 0,1 ms, dokładne zarządzanie i obliczenia muszą być wykonane w bardzo krótkim czasie. Im krótszy czas przetwarzania, tym większa wymagana moc obliczeniowa. W związku z tym, aby umożliwić precyzyjne zarządzanie, konieczne jest zastosowanie mocnych systemów obliczeniowych.

Wielowarstwowa współpraca między stacjami bazowymi MAE i BTS5900 o większych możliwościach obliczeniowych umożliwia automatyzację we wszystkich scenariuszach, dziesięciokrotnie poprawiając wydajność O&M, zwiększając o 30% szybkość transmisji danych dla użytkowników, a także oszczędzając o 30% zużycie energii.

Współpracowaliśmy z wieloma operatorami. Dzięki zdobytemu doświadczeniu, rozwiązania Huawei w zakresie automatyzacji wnoszą wartość do kluczowych scenariuszy. Automatyzacja jest nowym kierunkiem rozwoju przemysłu bezprzewodowego. Jesteśmy chętni do współpracy z przedsiębiorcami w celu ciągłego budowania nowych możliwości automatyzacji w dziedzinie komunikacji bezprzewodowej, promowania procesu automatyzacji sieci komórkowych i wcielenia w życie w pełni połączonego, inteligentnego świata – powiedział Peter Zhou, Dyrektor ds. marketingu w Huawei Wireless Solution.

MultiComm