Technologie » Telekomunikacja

Inteligentny system zarządzania oświetleniem fundamentem pod budowę Smart City

Transformacja technologiczna dokonująca się w oparciu o ideę Smart City dotyka wszystkich kluczowych obszarów środowiska miejskiego.

HUAWEI podczas V edycji Smart City Forum zaprezentował perspektywy rozwoju polskich miast z wykorzystaniem nowych technologii oraz ich rolę w budowaniu przyjaznego, bardziej komfortowego oraz bezpieczniejszego ekosystemu do życia i pracy.

Przemiana miast w ramach idei Smart City odbywa się poprzez wdrażanie rozwiązań poprawiających funkcjonalność otoczenia. W efekcie powstaje inteligentne, dobrze skomunikowane ze sobą środowisko miejskie. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu sieci bezprzewodowych, czego najlepszym przykładem jest miejskie IoT (Internet of Things). Zdaniem Jarosława Czerniawskiego, Dyrektora Rozwoju Biznesu w Huawei Enterprise, dobrym fundamentem pod budowę inteligentnego miasta jest wdrożenie Internetu Rzeczy z wykorzystaniem infrastruktury oświetlenia drogowego. Jest to bowiem największy rozproszony zasób w mieście, z tego względu konieczne jest zbudowanie sieci i systemu, który poradzi sobie z masową ilością nośników IoT. Huawei opracował w tym celu rozwiązanie, które nie tylko pozwala efektywnie zarządzać systemem oświetlenia miejskiego, ale też dowolnie go rozwijać.

Smart Lighting wpływa na efektywniejsze, oszczędniejsze i sprawniejsze zarządzanie miejskim oświetleniem. Ideą, która przyświeca nam w Huawei jest dostarczenie rozwiązań, które będą spełniać jednocześnie kilka funkcji. W przypadku inteligentnego systemu zarządzania oświetleniem drogowym jest to sterowanie każdą pojedynczą lampą, monitorowanie statusu, aktualizacja oprogramowania oraz zakładanie różnych parametrów i scenariuszy oświetlenia, a także diagnozowanie i usuwanie problemów – mówił Jarosław Czerniawski w swoim wystąpieniu w trakcie pierwszego dnia V edycji Smart City Forum.

Inteligentny system zarządzania oświetleniem drogowym bazujący na rozwiązaniach Huawei składa się z czterech elementów. Podstawą jest oprawa LED wyposażona w uniwersalne gniazdo NEMA, w którym instalowany jest specjalny sterownik. Kolejnym podzespołem jest inteligentna brama, która potrafi obsługiwać ruch z kilkuset sterowników umieszczonych na lampach. Sercem całego systemu i jego najważniejszym elementem jest kontroler, zaopatrzony w odpowiednie oprogramowanie.

Wprowadzając inteligentne rozwiązania do miejskiego systemu oświetleniowego można efektywnie ograniczyć koszty zużycia energii nawet o 70%. Jest to możliwe dzięki zwiększeniu kontroli nad lampami, a tym samym poprawieniu ich wydajności. Rozwiązania te wpływają także na poprawę bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Oświetlenie można dostosować zarówno do warunków pogodowych, jak i natężenia ruchu. Dużą zaletą jest również łatwość zarządzania systemem, a co za tym idzie redukcja kosztów jego utrzymania nawet do 90%.

Rozwiązania Huawei są otwarte, co naszym zdaniem powinno być cechą wszystkich inteligentnych systemów miejskich – podkreślał Jarosław Czerniawski. Takie systemy umożliwiają ich późniejszą integrację w większe struktury z aplikacjami i urządzeniami innych dostawców, tworząc tym samym prawdziwy system Inteligentnego Miasta – dodał.

Warto przy tym podkreślić, że system oświetlenia miejskiego – jako nośnik dla wdrożenia IoT – można wykorzystać na wiele sposobów. Wykorzystując sieć bezprzewodową z powodzeniem można stworzyć inteligentny system do zbierania i wymiany informacji oraz monitorowania infrastruktury miejskiej. Bazując na tradycyjnych usługach sieciowych można m.in. stworzyć monitoring zintegrowany z miejskim centrum zarządzania, umożliwić dostęp do publicznej sieci Wi-Fi oraz – przy pomocy wyświetlaczy LCD – podawać informacje dotyczące parametrów środowiska i ostrzeżenia o zagrożeniach.

Huawei, podczas V edycji Smart City Forum w Warszawie (8-9 marca br.), zaprezentował również inne narzędzia dedykowane budowie Inteligentnego Miasta. Na specjalnej wystawie można było poznać rozwiązania Internetu Rzeczy dla transportu publicznego, którym poprzez podłączanie do sieci można właściwie zarządzać w ramach bieżących potrzeb komunikacyjnych. Zaprezentowane zostały także rozwiązania chmurowe dla e-państwa, zwiększające zdalny dostęp do administracji publicznej, Inteligentne Centra Operacyjne, usprawniające zarządzanie Inteligentnym Miastem oraz systemy bezpieczeństwa, które oferują takie możliwości, jak zintegrowane działania w zakresie dowodzenia czy wizualne systemy dyspozytorskie pozwalające na usprawnienie reagowania służb ratunkowych.

MultiComm