Firma » Praca

Inżynier z wiedzą specjalistyczną na wagę złota

Nie jest żadną tajemnicą, że najbardziej rozchwytywanymi osobami na rynku są absolwenci kierunków ścisłych. Jednak także oni muszą spełniać określone warunki, aby znaleźć wymarzoną pracę.

Analiza ogłoszeń z portalu kariery monsterpolska.pl pokazuje, że oprócz wyższego wykształcenia, ważna jest również konkretna wiedza z poszczególnych dziedzin oraz znajomość języków obcych.

Ukończenie studiów technicznych to podstawowy wymóg we wszystkich ogłoszeniach o pracę dla inżyniera. W 90% ogłoszeń ważna jest ponadto znajomość języków obcych. Pocieszeniem dla tych, którzy nie mówią płynnie po angielsku lub niemiecku, jest fakt, że większość  pracodawców oczekuje jedynie ich komunikatywnej znajomości.

Kolejnym podstawowym warunkiem, który musi spełnić ubiegający się o pracę inżynier, jest posiadanie specjalistycznej wiedzy związanej z profilem działalności firmy. Taki wymóg jest stawiany we wszystkich przeanalizowanych ogłoszeniach. Wśród oczekiwań pojawiła się więc zarówno umiejętność tworzenia dokumentacji technicznej, jak i uprawnienia z zakresu instalacji urządzeń maszynowych czy znajomość problematyki eksploatacji urządzeń ciśnieniowych.

Idealny kandydat powinien ponadto wykazywać szeroko rozwinięte kompetencje miękkie. Wymieniane cechy to komunikatywność (41% ogłoszeń), otwartość na zmiany (34%) oraz umiejętność zarządzania zespołem (15%). Poza tym, w co czwartym ogłoszeniu zamieszczono wymóg dobrej organizacji pracy. Cenna w pracy inżyniera jest także zdolność analitycznego myślenia, która pojawiła się w 36% analizowanych ogłoszeń.

Dodatkowe cechy, na które zwracają uwagę pracodawcy, to samodzielność oraz szybkie podejmowanie decyzji – oba wymogi pojawiły się w 6% ogłoszeń. Warto także posiadać prawo jazdy, ponieważ takie oczekiwanie zawarte było w co piątym przypadku. 15% firm z analizowanych ogłoszeń wymienia także znajomość obsługi komputera.

Informacje dodatkowe:

Wyniki badań pochodzą z analizy 150 ogłoszeń o pracę umieszczonych na portalu monsterpolska.pl.

monsterpolska.pl (Monster Worldwide Polska Sp. z o.o.) to część największego na świecie serwisu kariery monster.com. W Polsce firma jest obecna już od 1999 roku, wcześniej jako jobpilot.pl.  Celem monsterpolska.pl jest ułatwienie kontaktu pomiędzy prężnie rozwijającymi się firmami a profesjonalistami. Pracobiorcom, serwis monsterpolska.pl oferuje możliwości rozwoju i kierowania swoją karierą zawodową. Pracodawcom ułatwia poszukiwanie wykwalifikowanych kandydatów. Jest to możliwie dzięki nowoczesnym technologiom i innowacyjnym usługom, usprawniającym proces rekrutacji.

MonsterPolska.pl