Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Iwona Białobrzycka awansuje na stanowisko zastępcy dyrektora generalnego Amadeus Polska

Warszawa, Polska, 9 sierpnia 2012 r. - Firma Amadeus, wiodący dostawca rozwiązań technologicznych i usług przetwarzania danych dla globalnej branży turystycznej poinformowała, że z dniem 1 lipca 2012 roku stanowisko wiceprezesa polskiego oddziału firmy objęła Iwona Białobrzycka.

Iwona Białobrzycka posiada długoletnie doświadczenie w zakresie zarządzania i prowadzenia działań biznesowych w branży turystycznej, uzyskane podczas 18-letniej pracy w firmie Amadeus, jak też na stanowisku głównego specjalisty w dziale dystrybucji systemów w Polskich Liniach Lotniczych LOT.

Nowa zastępczyni dyrektora generalnego pracuje w firmie Amadeus od 1994 roku, pełniąc kluczowe funkcje w zarządzie firmy. Była i nadal jest odpowiedzialna za kontakty z klientami, opracowywanie i realizację strategii marketingowych, a także koordynację sprzedaży rozwiązań firmy Amadeus.

- Objęcie stanowiska zastępcy dyrektora generalnego firmy Amadeus Polska to dla mnie wielki zaszczyt. Pragnę nadal kontynuować obraną przez firmę strategię dotyczącą jej dalszego rozwoju i owocnej współpracy z obecnymi, jak i potencjalnymi klientami. Zespół Amadeus Polska składa się z wybitnych ekspertów w branży i razem z nim zamierzam nadal wprowadzać na rynek najlepsze w swojej klasie innowacyjne rozwiązania, a tym samym przyczyniać się do istotnych zmian na rynku, a także wzmacniać dotychczasową pozycję Amadeus jako lidera w branży turystycznej - skomentowała Iwona Białobrzycka, zastępca dyrektora generalnego polskiego oddziału firmy Amadeus.

Iwona Białobrzycka jest absolwentką Katedry Językoznawstwa Stosowanego na Wydziale Filologicznym Uniwersytetu Łódzkiego. Prywatnie jest mężatką, a jej hobby to literatura i ogrodnictwo.

Informacje o firmie Amadeus

Amadeus to wiodący dostawca zaawansowanych rozwiązań technologicznych i usług przetwarzania danych dla światowej branży turystycznej.

Docelowe grupy klientów firmy to dostawcy usług turystycznych (np. linie lotnicze, hotele, przewoźnicy kolejowi, przewoźnicy promowi), sprzedawcy usług turystycznych (biura podróży, w tym online) i odbiorcy (firmy jak i turyści indywidualni).

Amadeus opiera swoją działalność na modelu biznesowym bazującym na transakcjach. W 2011 roku system Amadeus przetworzył niemal 950 milionów transakcji.

Amadeus ma swoje placówki w Madrycie (siedziba główna firmy), Nicei (dział rozwoju) i Erding (dział operacyjny - centrum przetwarzania danych) oraz biura regionalne w Miami, Buenos Aires, Bangkoku i Dubaju. Firma Amadeus świadczy usługi dla klientów za pośrednictwem 73 lokalnych Organizacji Handlowych Amadeus obejmujących swoją działalnością 195 krajów.

Spółka jest notowana na giełdach w Madrycie, Barcelonie, Bilbao i Walencji pod symbolem „AMS.MC". W 2011 roku firma odnotowała zysk w wysokości 2,712 mln euro oraz EBITDA w wysokości 1,039 mln euro. Amadeus zatrudnia na całym świecie około 10 000 pracowników, reprezentujących 123 narodowości.

Więcej informacji o firmie Amadeus można znaleźć na stronie internetowej www.amadeus.com.pl

Więcej informacji na temat działań firmy Amadeus w zakresie finansów i inwestycji można znaleźć na stronie www.investors.amadeus.com

Dorota Kaźmierska

Wicedyrektor