Technologie » Komputery

IX edycja Open Source Day już 26 kwietnia w Warszawie

26 kwietnia, w warszawskim hotelu Marriott, odbędzie się kolejna edycja konferencji Open Source Day. Jest to jedno z największych w Polsce i w tej części Europy spotkań poświęconych zagadnieniom otwartego oprogramowania.

Konferencja Open Source Day 2016 skierowana jest zarówno do osób, które na co dzień mają do czynienia z oprogramowaniem Open Source, jak i tych, którzy dopiero chcieliby je poznać. Wydarzenie jest doskonałą okazją do spotkań, dyskusji i wymiany poglądów ze światowymi liderami branży IT oraz przedstawicielami społeczności Open Source. Uczestnicy konferencji będą mogli wziąć udział w warsztatach technicznych oraz wysłuchać wykładów niemal 30 prelegentów z całej Europy.

Podczas spotkania, światowej klasy eksperci opowiedzą m.in. o tym, dlaczego przyszłość IT jeszcze nigdy nie była tak otwarta, jak wygląda synergia świata Open Source i korporacji oraz dlaczego jest to lawina, której nie da się zatrzymać. Nie zabraknie również omówienia studiów przypadku. Uczestnicy poznają m.in. historie wdrożenia otwartego oprogramowania w Alior Banku oraz we włoskim Ministerstwie Obrony.

Gościem specjalnym wydarzenia będzie Pan Witold Kołodziejski, Wiceminister Cyfryzacji, który objął konferencję patronatem honorowym Ministerstwa. Partnerem Głównym spotkania, podobnie jak w ubiegłym roku, jest światowy lider technologii informatycznych, firma IBM. Open Source Day 2016 wspierają także m.in. Red Hat, Suse, Docker, EDB, Microsoft, Fujitsu, Zabbix, Comp i Zextras.

Organizatorzy, firmy B2B oraz Linux Polska (Partner Warsztatowy), zaprosili do współpracy liderów konkurencyjnych rozwiązań, dzięki czemu uczestnicy będą mogli w pełni poznać spektrum rynkowych możliwości.

Open Source jest jednym z najważniejszych obecnie trendów IT, śmiało wykorzystywanym przez duży biznes. Mamy do czynienia z fenomenem, który zmienił podejście menedżerów do kreowania rzeczywistości komercyjnych zastosowań informatyki - stwierdza Dariusz Świąder, prezes Linux Polska.

Open Source Day