Gospodarka » Żywność

Jaja - wartości odżywcze

Jaja - wartości odżywcze
Zobacz więcej zdjęć »
Jajo na miękko, na półtwardo, na twardo - 79 kcal (331kJ), 6,4 g białka, 5,8 g tłuszczu, 0,4 g węglowodanów.

Zalicza sie je do grupy produktów bogatych w łatwo przyswajalne białka. Są one ponadto źródłem tłuszczów, witamin i składników mineralnych. Ze względu na dużą zawartość tłuszczów w jajach, znajdujacych się wyłącznie w żółtku, zaleca się umiarkowanie ich spożycie!

Jaja są też bogatym żródłem cholesterolu. Jedno jajo kurze (waga 50 g) zawiera przeciętnie 300 mg cholesterolu. Znajduje się on wyłącznie w żółtku jajka. Białko jaja nie zawiera go wcale.

Nie należy spożywać jaj na surowo, ponieważ białka jaja są wówczas gorzej przyswajalne przez organizm.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Poradnik kulturystyczny - ciekawe artykuły
http://poradnikkulturysty.blox.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »