Firma » Finanse

Jak biznes to tylko z unijnych funduszy

Wsparcie finansowe na otwarcie własnej firmy można otrzymać z wielu źródeł. Jedną z możliwości jest pozyskiwanie dotacji unijnych lub pomoc z Urzędu Pracy. W drugim przypadku nie jest ona aż tak bardzo atrakcyjna kwotowo w porównaniu ze środkami unijnymi.

Komu się należy?

Na chwilę obecną fundusze uzyskane przez Polskę na lata 2007-2013 już są praktycznie w pełni wykorzystane, ale nie ma się co martwić. Został wdrożony nowy dokument Umowa Partnerstwa 2014 – 2020 w ramach którego Polska ma do wykorzystania prawie 73 mld euro.

O środki unijne można starać się w ranach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Działania 6.2. Jest program wspierający promocję przedsiębiorczości i samozatrudnienia. Fundusze mają na celu nie tylko pomoc finansową, ale także podniesienie kwalifikacji zawodowych czy możliwość odbycia stażu.

Tego rodzaju projekty są skierowane do odpowiednich grup docelowych w każdym województwie. Mowa tu o osobach, które są długotrwale bezrobotne, kobietach, które chcą powrócić na rynek pracy po macierzyństwie, osobach do 25 roku życia i powyżej 45 r. życia, a także osobach niewykształconych.

Gdzie szukać informacji?

Chcąc uzyskać więcej informacji o możliwości pozyskania dotacji unijnych, warto odwiedzić strony internetowe Wojewódzkich Urzędów Pracy i Urzędów Marszałkowskich. Można znaleźć tam wszystkie niezbędne informacje dotyczące daty naboru wniosków, wszystkich wymagań i kwot jakie można otrzymać na otwarcie działalności.

Money, money, money

Wysokość środków z pozyskiwanych dotacji unijnych to najczęściej sumy powyżej 40 tys zł. Dzięki nim można zakupić niezbędny sprzęt biurowy, czy dostosować lokal na potrzeby działalności gospodarczej oraz działania promocyjne.

Co więcej, pozyskiwanie dotacji unijnych to nie tylko jednorazowa pomoc, to także środki na comiesięczne na pokrycie kosztów firmy.

Kilkumiesięczna procedura

Uzyskanie dotacji to wcale nie taka prosta sprawa. Cała procedura trwa kilka miesięcy i składa się, w większości przypadków, z 3 etapów. Gdy projekt zostanie zakwalifikowany, następnie odbywa się kurs dotyczący prowadzenia własnej działalności. Następnie przekłada się biznesplan. Jeśli zostanie on zaakceptowany to dotacja unijna zostanie przydzielona.

Aby środki pozostały bezzwrotne to działalność musi być utrzymana przez rok. W tym czasie nie można jej zamknąć czy zawiesić.

Aby pozyskać dotacje unijne trzeba mieć tylko dobry pomysł na biznes i przekonać urzędników, że jest on atrakcyjny i opłacalny. Musi także spełniać rygorystyczne wymogi formalne. Jest to bardzo ważne. Jeśli wymagania formalne nie zostaną spełnione, wniosek zostanie odrzucony, nawet jeśli pomysł jest świetny.

Źródlo: Zaga

s4ww