Gospodarka » Żywność

Jak każe tradycja – makaron Krajanka Czanieckich Makaronów

Krajanka jest sztandarowym produktem firmy Czanieckie Makarony. Domowa receptura makaronu wyrabianego dawniej w każdym domu zainspirowała do rozpoczęcia produkcji makaronów z Czańca. Niezmieniona od lat receptura pozwala wciąż cieszyć się smakiem dzieciństwa.

Krajanka - cieniutkie złote niteczki, bez których nie wyobrażamy sobie niedzielnego rosołu, pomidorowej ze śmietaną czy wigilijnej zupy grzybowej. Swoją nazwę zawdzięcza staropolskiemu sposobowi przygotowania makaronu poprzez krojenie rozwałkowanego ciasta w cienkie paseczki.

Wielu z nas wspomina czasy, kiedy makaron był pieczołowicie, własnoręcznie wyrabiany w domu, suszony i zalewany wybornym, królewskim rosołem. „W moim rodzinnym domu nigdy nie brakowało swojskiego makaronu, który był podstawą niedzielnego obiadu, gromadzącego cała rodzinę przy stole. Moja babcia wyrabiała ciasto na makaron, które potem wałkowała i suszyła a w całym domu pachniało świeżą mąką. Skrawki rozwałkowanego ciasta babcia rzucała na płytę pieca kaflowego – uwielbiałem tę domową macę” – mówi Zbigniew Dybał, prezes firmy Czanieckie Makarony.

Makaron Krajanka nie tylko przywraca wspomnienia z dzieciństwa. Na co dzień świetnie uzupełnia zupy warzywne a od święta jest niezastąpionym dodatkiem do rosołu. Niteczki Krajanki Czanieckich Makaronów pływające w złocistym, wykwintnym rosole, wśród zieleni natki pietruszki i niewielkich kostek marchewki to uczta nie tylko dla podniebienia, ale także dla oka. Woń nieśpiesznie warzonego rosołu wypełniająca cały dom z pewnością przywoła najmilsze wspomnienia z dzieciństwa.

Tradycyjny smak oraz niezmiennie najwyższa jakość Krajanki Czanieckich Makaronów zostały wyróżnione znakiem „Doceń polskie” przyznawanym najlepszym produktom dostępnym na polskim rynku spożywczym.

Makaron Krajanka – Czanieckie Makarony

Masa netto: [g] 250

Cena detaliczna: [zł] 2,63

Skład: kaszka pszenna makaronowa, semoliny, jaja 23,8%, woda, przyprawa

Wartości odżywcze: [na 100 g] wartość energetyczna 364 kcal/1541 kJ; białko 13 g; tłuszcze 2,9 g; węglowodany 70 g; błonnik 2,6 g; sód 40 mg; kwasy tłuszczowe nasycone 1 g; cukry 0,3 g

CZANIECKIE MAKARONY Sp. z o.o.
ul. Krajobrazowa 5
43-354 Czaniec
tel. +48 33 82 71 110
fax +48 33 82 71 122

___

Firma Czanieckie Makarony Sp. z o.o. rozpoczęła swoją działalność w 1990 r. i od początku kładzie ogromny nacisk na wysoką jakość wytwarzanego produktu, dlatego wdrożyła certyfikowane systemy: IFS International Food Standard oraz BRC Global Standard for Food Safety zgodne z wymaganiami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej, HACCP, norm serii ISO. Do produkcji makaronu używa się kaszy pszennej makaronowej, semoliny i jaj. Czanieckie Makarony Sp. z o.o. produkują również bezjajeczny makaron a'la italiana, w którego skład wchodzi 100% semoliny, oraz makarony „kolorowe" z dodatkiem szpinaku oraz pomidora, a także makaron z jaj przepiórczych. Czanieckie Makarony posiadają w swojej ofercie makarony: krajanka, ryż, gwiazdka, literki, tarte, kolanko z falbanką, świderek, muszelka, muszelka morska, rurka ukośna, łazanka, kokardka, kokardka mała, gniazdko nr 1, gniazdko nr 2, tasiemka walcowana, nitka walcowana, niteczka walcowana.

GutPR