Gospodarka » Żywność
Jak ryby to tylko z Vegetą Mix do ryb!
Utrzymanie dobrej kondycji zdrowotnej to nie tylko moda, ale przede wszystkim sposób na przedłużenie życia i pozytywne samopoczucie. Regularne ćwiczenia muszą być połączone ze zbilansowaną, a więc wzbogaconą o ryby, dietą. Zarówno lekarze, jak i dietetycy, głośno apelują, aby potrawy z ryb włączyć do naszego codziennego jadłospisu. Powód jest jeden. Mięso ryb jest lekkie, bogate w witaminy A, D i E, fosfor, wapń, magnez i selen oraz kwas omega-3. Ten ostatni zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów i miażdżycy, pozytywnie wpływa na wzrok, poprawia zdolności umysłowe i pamięć, a nawet działa antydepresyjnie i przeciwzapalnie. Jak widać pod kątem zdrowotnym, ryby oferują organizmowi człowieka same pozytywne wartości.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
A jak wygląda sprawa zaspokojenia potrzeb naszych kubków smakowych? Dania z ryb można przyrządzać o każdej porze roku i na setki, a nawet tysiące różnych sposobów. Zarówno ryby słodkowodne, jak i morskie nadają się do pieczenia, gotowania, smażenia i wędzenia. Choć te własnoręcznie złowione i od razu podane na talerz są najlepsze, to świeżo zamrożone wcale nie tracą swoich wartości smakowych i odżywczych. Aby mięso ryb nabrało wyrazistości i kuszącego zapachu warto odpowiednio je doprawiać, np. odrobiną cytryny oraz Vegetą Mix do ryb. Ta delikatna mieszanka bazylii, czosnku, imbiru, białej gorczycy, kopru i natki pietruszki gwarantuje przyrządzenie wyśmienitej i aromatycznej potrawy.
Vegeta Mix do ryb "świetnie pływa" z rybami słodkowodnymi i morskimi, a ilość i sposób jej zastosowania można dopasować do własnego podniebienia. Jeśli ktoś nie lubi ryb z powodu ich charakterystycznego zapachu, powinien doprawić mięso właśnie Vegetą Mix do ryb. Zawarte w niej zioła spowodują, że zapach przyrządzanej ryby stanie się przyciągający i przyjemny. Warto także pamiętać, aby przyrządzając dania z ryb ograniczać stosowanie dodatkowych tłuszczów. W trakcie pieczenia czy smażenia ryba i tak uwalnia własny tłuszcz oraz soki, dlatego wcześniejszy dodatek oliwy powinien być raczej symboliczny.
Wszystkim miłośnikom kreatywnego i smacznego gotowania Vegeta poleca: „Białą rybę z sosem pomarańczowym i warzywami“:
Składniki dla 4 osób:
4 łyżki oliwy z oliwek
4 filety białej ryby
1 łyżka Vegety Mix do ryb
2 łyżki soku z cytryny
Dodatek warzywny:
2 marchewki
2 dymki
1 cukinia
1 czerwona papryka
2 łyżki oleju
1 łyżka Vegety klasycznej
Sos pomarańczowy:
60 g masła
1 dymka, biała część drobno pokrojona
125 ml soku z pomarańczy
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka Vegety klasycznej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
Przygotowanie: z folii aluminiowej wykroić 4 większe prostokąty i posmarować je połową ilości oliwy. Na każdym z nich położyć filet, posypać Vegetą Mix do ryb, skropić sokiem z cytryny i posmarować resztą oliwy. Folię aluminiową zawinąć i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C 10-15 minut.
Dodatek: warzywa oczyścić i pokroić w cienkie wstążki. Na patelni rozgrzać olej i krótko obsmażyć warzywa. Dodać Vegetę i smażyć jeszcze 2 minuty.
Sos: na 20 g roztopionego masła obsmażyć drobno posiekaną białą część dymki. Dodać sok z pomarańczy, startą skórkę pomarańczową i Vegetę. Gotować 3-4 minuty ciągle mieszając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną odrobiną wody. Zestawić z ognia i wymieszać
z pozostałym masłem.
Serwowanie: pieczone filety rybne wyjąć z folii, wyłożyć na ciepły talerz i podawać z warzywami oraz sosem pomarańczowym.
Rada: pokrojone warzywa można ułożyć pod rybą i wszystko razem zawinięte w folii piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Dostępność sprzedaży:
Vegeta Mix do ryb 20 g kosztuje ok. 1,10 zł/sztuka można kupić w sklepach detalicznych, a także super- i hipermarketach na terenie całego kraju.
Informacje o firmie Podravka
Podravka jest najsłynniejszą firmą chorwacką, znaną przede wszystkim z produkcji spożywczej. Firma posiada w swojej ofercie bardzo szeroką gamę produktów. Ma doświadczenie zarówno w produkcji przetworów mięsnych, dań gotowych, dodatków do potraw, jak i odżywek dla dzieci, słodyczy, herbat oraz napojów. W Polsce znana jest, jako największy specjalista w dziedzinie przypraw i dodatków do potraw, głównie dzięki Vegecie. Firma powstała jeszcze przed drugą wojną światową, a jej początki były skromne
i niczym nie zapowiadały dzisiejszych osiągnięć. W 1934 roku bracia Mateusz i Marian Wolf założyli małą przetwórnię owoców, która później stała się podstawą Podravki. Po drugiej wojnie światowej fabryka została znacjonalizowana i otrzymała obecną nazwę. Marka Vegeta pojawiła się na rynku w 1959 roku i w krótkim czasie stała się wizytówką Podravki. W latach sześćdziesiątych Vegeta dotarła również za granicę. Podravka sprzedaje obecnie swoje produkty w 40 krajach świata i zatrudnia ok. 7400 pracowników. Koncern ma firmy w 17 krajach na całym świecie, a fabryki w 5 krajach – Chorwacji, Słowenii, Czechach, Słowacji i od 2000 roku także w Polsce.
Komentarze (0)