Dom » Wnętrza
Jak wybrać deskę do krojenia?
Zobacz więcej zdjęć » |
Nawet osoby niedoświadczone w wyborze tego typu akcesoriów mogą dobrać właściwą deskę, jeśli tylko przeanalizują odpowiednio cechy wszystkich dostępnych w sprzedaży produktów tego rodzaju, a potem dostosują do swoich potrzeb to, co będzie odpowiadało im najbardziej.
Obecnie w sprzedaży jest kilka rodzajów desek do krojenia, które różnią się przede wszystkim rodzajem materiału, z którego zostały stworzone. Najbardziej popularne, a zarazem najpowszechniejsze oraz najtańsze są deski stworzone z plastiku. Mogą one przyjmować różne wielkości oraz kolory, mają zwykle również dookoła powierzchni cięcia zbiornik retencyjny, który zapobiega wypływaniu płynów poza powierzchnię deski.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Niemniej popularne są deski drewniane, już droższe, choć ich cena zależna jest przede wszystkim od rodzaju wykorzystanego drewna. Tutaj podkreślane są kolory naturalne, choć wyróżnia się deski o różnych wielkościach oraz kształtach. Obecnie na rynek wchodzą również bambusowe deski do krojenia, choć są one dość kosztowne w porównaniu do innych desek. Ostatnie, choć najmniej popularne z różnych względów, są deski szklane czy marmurowe. Zachwycają wyglądem i kolorystyką, jednak trzeba je odpowiednio konserwować i uważać, aby się zwyczajnie nie stłukły.
Do najbardziej wytrzymałych teoretycznie należą deski plastikowe, jednak tutaj, aby deska spełniała nasze oczekiwania i była higieniczna, musimy wydać niemałe pieniądze. Klasyczne deski dostępne w sklepach za nieduże sumy będą łatwo poddawać się działaniu noża, co znów spowoduje tworzenie się bruzd, w których rozwijać będą się bakterie. Z tego powodu deski trzeba sterylizować. Inaczej jest, gdy bierzemy pod uwagę drewniane deski do krojenia. Im twardsze drewno, tym wyższa cena deski, ale tutaj pozostaje nam jedynie odpowiednia konserwacja z pomocą olejów. Drewno bowiem samodzielnie zasklepia powstałe zarysowania, jako że jest materiałem naturalnym. Co więcej, ma również właściwości bakteriobójcze, wynikające z charakterystyki materiału.
Za najlepsze w ostatnich czasach uważa się jednak deski do krojenia stworzone z bambusa. Bambus zachowuje się w wielu aspektach jak drewno, zachowując jego właściwości regeneracyjne i bakteriobójcze. Jednocześnie, jest twardszy i mniej podatny na uszkodzenia. Co więcej, przy jego produkcji nie stosuje się klejów. Deski bambusowe, w odróżnieniu np. do marmurowych czy szklanych, są lekkie, łatwe w czyszczeniu i mało podatne na uszkodzenia, jeśli tylko dbamy o ich właściwą konserwację.
Nadesłał:
brenna
|
Komentarze (0)