Rozrywka i wypoczynek » Uroczystości

Jak wybrać samochód do ślubu

Choć dla wielu par nie jest to kwestia pierwszorzędna, okazuje się, iż wybór samochodu do ślubu może okazać się nie lada wyzwaniem i problemem. W jaki sposób wybrać więc odpowiedni pojazd i na co zwrócić uwagę, podpowiemy wszystkim zainteresowanym parom. Zapraszamy do lektury.

Czym do ślubu

W przeszłości standardową praktyką było wykorzystanie jednego samochodu do ślubu. Ładnie ustrojony, elegancki, czy zabytkowy stanowił piękną oprawę dla Państwa Młodych. Dziś coraz częściej inny samochód wynajmowany jest do zawiezienia narzeczonych do kościoła, czy urzędu stanu cywilnego, jeszcze inny by zawieźć małżonków na salę weselną. Przede wszystkim dzieje się tak w przypadku, gdy Państwo Młodzi decydują się na osobny (niestandardowy) dojazd do Kościoła specjalnie ustylizowanymi samochodami na wersję męską i żeńską.

Marka i typ samochodu

Wybór samochodów ślubnych jest naprawdę olbrzymi. Warto więc zawczasu zastanowić się nad wyborem odpowiedniego auta. A można wybierać chociażby pomiędzy limuzynami, samochodami zabytkowymi, czy sportowymi. Warto zaznaczyć, iż często narzeczeni chcą do ślubu pojechać eleganckim samochodem należącym do kogoś z członków rodziny, jeśli więc macie taką możliwość, możecie śmiało sięgać po pojazdy rodzinne.

Najczęściej wybierane marki do ślubu to Lexus, BMW, Mercedes, Audi, Rolls Royce, Hammer oraz różne limuzyny wśród samochodów nowoczesnych oraz Daimler, Mercedes, Dodge, BMW, Volvo, Renault, czy Jaguar.

Biel, czy czerń

Myśląc o samochodzie ślubnym najczęściej bierzemy pod uwagę biały lub czarny pojazd. Nie ma jednak reguły mówiącej, iż którykolwiek z tych dwóch kolorów jest lepszym wyborem, mało tego – możliwe jest wybranie zupełnie innego, niestandardowego koloru samochodu, który zawiezie nas do ślubu. Szczególną popularnością cieszą się tu czerwienie, czy srebrne samochody, które nadają pewnego charakteru, jak i dodają ciekawego kolorytu.

Warto pamiętać, iż przy wyborze ozdób samochodowych (zwłaszcza tych kwiatowych) zawczasu wziąć należy pod uwagę kolor samochodu, by przygotowane ślubne ozdoby wyglądały efektownie.

Praktyczne porady

Szukając odpowiedniego samochodu do ślubu, koniecznie sprawdźcie ofertę kilku różnych wypożyczalni. Porównanie cen, czy oferowanych samochodów to standard w przypadku wynajmu. Dziś samochód wypożyczyć można zarówno w wypożyczalni limuzyn, czy innych samochodów weselnych, jak i od osób prywatnych dysponujących nietypowym samochodem.

Na co zwrócić uwagę:

Jedna z najważniejszych kwestii to termin w jakim chcemy wypożyczyć samochód, tak by nasz wymarzony model nie okazał się zajęty przez inną parę / innego klienta w tym okresie. Zwróćcie także uwagę na cenę. Koniecznie umówcie się także z właścicielem wypożyczalni, czy samochodu prywatnego na obejrzenie auta przed spisaniem umowy.

Modele cenowe

Jeśli zdecydujecie się na wynajem, warto wiedzieć, iż do dyspozycji macie 2 modele cenowe jakie obowiązują w przypadku zawierania umów za wynajem samochodu. Są to tzw. model A oraz model B.

Model A – polega na opłacie za ilość godzin w jakich wynajmowany jest samochód. Z reguły zabiera minimum 3-4 godziny i opłaca się skorzystać z takiej opcji, jeśli para młoda chce skorzystać z samochodu jedynie do ślubu. Drugi model, czyli Model B to wynajem auta na cały dzień, czy raczej za całą usługę.

Formalności

Przed podjęciem decyzji o podpisaniu umowy umówcie się na oględziny samochodu. Dzięki temu szybko przekonacie się naocznie, czy dany samochód pasuje do waszej koncepcji, wyglądu w dniu ślubu i możliwości finansowych. Równocześnie będziecie mieć okazję, by umówić się na ozdabianie samochodu. Warto z wyprzedzeniem pomyśleć, kto zająć ma się właśnie tym elementem – kierowca, czy wy sami.

Jeśli dojdziecie do porozumienia, koniecznie spiszcie umowę oraz wpłaćcie zaliczkę.

igalo

• avatar
    ~Kamil_bbb 2016-08-16 14:55:34

Nie wypożyczałem do ślubu, ale na co dzień pożyczam normalne autka w wypożyczalniach i chyba zasady są takie same i tu i tam. Wynajmujesz, to zrób sobie zdjęcia autka. Żeby potem nie było. W wypożyczalni Panek, z której korzystam nie ma co prawda problemów, ale znajomi rożne historie mi opowiadali z innych.