Dom » Budownictwo

Jak wyklikać pozwolenie na budowę?

Ruszyła pierwsza na świecie gra na Facebooku, która uczy budować dom w polskich realiach. Projekt realizowany dla marki YTONG jest pionierskim tego typu przedsięwzięciem interaktywnym w branży budowlanej.

"Naszym celem było stworzenie narzędzi, które przygotują internautów na wyzwania związane z budową własnego domu" mówi Monika Mychlewicz, Dyrektor ds. Marketingu Xella Polska.

"YTONG Budowa pomaga przyswoić niezbędną wiedzę z zakresu całego procesu, w tym wielkim, życiowym projekcie, jakim jest budowa wymarzonego domu. Liczymy na to, że nie tylko nasze produkty, ale również proponowane interaktywne rozwiązania oszczędzą naszym Klientom odrobinę energii". - dodaje Monika Mychlewicz.

YTONG Budowa to zintegrowana z popularnym serwisem społecznościowym Facebook gra umożliwiająca budowę własnego domu. Począwszy od znalezienia właściwej działki, skończywszy na organizacji parapetówki, użytkownik pozyskuje w niej niezbędne dokumenty, robi zakupy i zleca prace, których efektem jest rozwijająca się budowa. W aplikacji, oprócz bloczków YTONG ENERGO, najnowszego produktu Xelli do budowy ścian jednowarstwowych, znalazło się miejsce m.in. dla całej masy niezbędnych dokumentów, wykwalifikowanych robotników, grilla, szampana i koreczków, a nawet... Pana Władzia handlującego starzyzną.

O projekcie opowiada Marcin Osman, szef Someday Interactive, agencji realizującej "Budowę": "Grę stworzyliśmy tak, by był możliwy jej dalszy rozwój. Jeśli efekt spodoba się internautom, jesteśmy przygotowani na stworzenie wielowątkowych scenariuszy: budowy na terenach zabytkowych, podmokłych, a nawet budowy z uciążliwymi sąsiadami" - śmieje się Osman i dodaje: "Dzięki społecznościowym możliwościom Facebooka, istnienie sąsiadów mogłoby mieć niespodziewany wpływ na postępy projektu budowlanego, co całkowicie oddaje obraz rzeczywistości. Na tym etapie skupiliśmy się przede wszystkim na czynniku edukacyjnym. Tylko od graczy będzie zależało, co się dalej stanie z Budową".

Aplikację komentują już pierwsi internauci: "Bardzo przystępny sposób na zrozumienie procesu budowy domu. Gdyby w UMK (Urzędzie Miasta Krakowa - przyp. red.) też wystarczyło kliknąć parę razy, żeby dostać pozwolenie na budowę!" pisze na swojej tablicy Łukasz, krakowski inwestor. Tymczasem na odpowiedź czekają coraz to nowe pytania stawiane przez YTONG Budowę: czy działka odrolniona to taka, która nie jest przeznaczona do produkcji rolnej, czy może taka, na którą syberyjski szaman rzucił klątwę jałowości? To i wiele więcej znaleźć można pod adresem: http://apps.facebook.com/ytong_budowa

mmisiewicz