Dom » Wnętrza

Jak zaaranżować ścianę z TV?

Dla wielu z nas telewizor stanowi centrum domowej rozrywki. To przy nim gromadzimy się z rodziną i przyjaciółmi na filmowe seanse, z niego czerpiemy też wiedzę o otaczającym nas świecie.

Wielki, czarny prostokąt jest jednak elementem, który niełatwo wkomponowuje w przestrzeń. Jak to zrobić, nie sprawiając, że telewizor stanie się głównym punktem skupiającym naszą uwagę, zapytaliśmy Idę Mikołajską, architektkę i współwłaścicielkę pracowni MIKOŁAJSKAstudio.

Większość z nas chętnie ogląda tradycyjną telewizję, choć część decyduje się wyłącznie na korzystanie z coraz popularniejszych platform streamingowych, jeszcze inni używają telewizorów jako narzędzia do słuchania muzyki. Choć według najnowszych badań Polacy coraz rzadziej decydują się na zakup telewizorów i zestawów kina domowego na rzecz mobilnych urządzeń elektrycznych, odbiorniki wciąż odgrywają istotną rolę w naszych domach. Wielki, czarny prostokąt jest jednak elementem, który niełatwo wkomponować w przestrzeń jednocześnie nie sprawiając, że stanie się on głównym punktem skupiającym naszą uwagę.

Na co zwrócić uwagę montując telewizor?

Umieszczając telewizor na ścianie czy szafce RTV powinniśmy wziąć pod uwagę wysokość, na której będzie się on znajdował. Odpowiednia zapewni komfort oglądania w pozycji, która sprzyja relaksowi.

Bardzo często zdarza się, że wybierając telewizor nie zastanawiamy się nad warunkami, w jakich będziemy z niego korzystać. Przeważnie zaleca się, aby środek telewizora znajdował się przynajmniej 100 lub 110 cm od podłogi, jednak wpływ na jego umiejscowienie ma przede wszystkim jego rozmiar. Jeśli decydujemy się na większe modele o przekątnej 55, 60 czy 70 cali, możemy zamontować urządzenie  nieco wyżej. Istotna jest również odległość w jakiej będziemy siedzieć - także ona zależy od wielkości sprzętu. Częste oglądanie telewizji w niewygodnej pozie może doprowadzić do zesztywnienia lub naciągnięcia mięśni i uciążliwych bólów karku, pleców, barków, a nawet głowy i gorszego samopoczucia. Siedząc zbyt blisko ekranu możemy również łatwo popsuć sobie wzrok, dlatego rozmiar telewizora musimy dostosować do przestrzeni, w jakiej planujemy go umieścić, a nie na odwrót! - wyjaśnia Ida Mikołajska, architektka, współwłaścicielka pracowni MIKOŁAJSKAstudio.

Jak odpowiednio wkomponować telewizor w otoczenie?

Jak każdy inny obiekt, który umieszczamy w swoim salonie, telewizor także musi pasować do naszego pomieszczenia. Na szczęście istnieie wiele sposobów na zakamuflowanie urządzenia, żeby nie psuło wystroju.

Zamiast umieszczać telewizor w centralnym punkcie na środku pustej ściany, spróbujmy wbudować go w otoczenie, np. w regał z książkami. Takie rozwiązanie sprawi, że odbiornik stanie się częścią pewnej spójnej całości. Inną opcją jest stworzenie kompozycji, której częścią jest telewizor albo zastosowanie ciemnego tłą za urządzeniem, dzięki czemu nie będzie tak bardzo odznaczał się na ścianie - radzi Ida Mikołajska.

Alternatywy dla telewizora

Pamiętajmy, że telewizor nie jest niezbędnym elementem każdego wnętrza, nawet jeśli uważamy się za kinomaniaków. Ciekawym rozwiązaniem, zwłaszcza dla osób rezygnujących z tradycyjnej telewizji jest wybór rzutnika. Ulubione produkcje możemy w takiej sytuacji oglądać zarówno na białej ścianie, jak i na specjalnym ekranie. W ten sposób będziemy mogli go "wyciągnąć" wtedy, kiedy będziemy chcieli z niego skorzystać!

Po dodatkowe inspiracje zapraszamy na www.mikolajskastudio.pl.

O pracowni:

MIKOŁAJSKAstudio to autorska pracownia projektowa Krystyny Mikołajskiej i Idy Mikołajskiej. Matka i córka, obydwie absolwentki Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej w Polsce. Robią to, w czym są najlepsze, starają się realizować wszystkie projekty z sercem i pełnym zaangażowaniem. Projektowanie wnętrz jest ich ogromną pasją, popartą zdobytą wiedzą oraz wieloletnim doświadczeniem. W zespole MIKOŁAJSKAstudio pracują ambitni i profesjonalni architekci, zawsze mający na względzie, że to Klient będzie użytkownikiem zaprojektowanego wnętrza. Dlatego z należytym szacunkiem traktują potrzeby i upodobania Klientów, zarówno w części funkcjonalnej, jak i estetycznej projektu.

OKK!