Dom » Ogrody

Jakie instalacje możesz zrobić w nowoczesnym ogrodzie?

O ile jeszcze kilka lat temu ogrody przydomowe miały służyć wyłącznie celom reprezentacyjnym, tak teraz w dużo większym stopniu stawia się na ich funkcjonalność. Odpowiednio dopasowana architektura i instalacje mają sprawiać, że jeszcze chętniej będziemy spędzać w nim czas.

Co się zmieniło we współczesnych ogrodach?

Kiedyś ogrody tworzyło się głównie przed domem. Taki ogród mógłby mieć tylko jedną funkcję, miał ładnie wyglądać, a co za tym idzie pełnić funkcję reprezentatywną. Nie było mowy zatem o spędzaniu w nim wolnego czasu, a także o jakiejś bardziej przemyślanej kompozycji. Wynikało to również z tego, że wolny czas spędzało się głównie w domu lub poza miejscem zamieszkania. Rzadko kiedy w tym celu wykorzystywano teren w okół domu. Jednak zmieniło się to dosyć szybko, gdy coraz popularniejsze stało się grillowanie, co wielu Polakom bardzo szybko przypadło do gustu. Okazało się przy tym, że przestrzeń za domem również jest bardzo pożądana, dobrze zatem, żeby była dobrze przemyślana.

Ogród za domem - przestrzeń funkcjonalna

Obecnie przestrzeń za domem, to zaplanowana i przemyślana przestrzeń funkcjonalna, z elementami małej architektury (alejki ogrodowe, altany, tarasy czy skalniaki oraz oczka wodne). Przestrzeń ta pozwala na komfortowe spędzanie czasu w ogrodzie i aktywny wypoczynek. Oczywiście wszystkie elementy ogrodu służą jego wyglądowi i atrakcyjności. Jednak to, co liczy się najbardziej to możliwości z jakimi można w ogrodzie spędzać czas.

Instalacje w ogrodzie - systemy nawadniania i przydomowe oczyszczalnie ścieków

Posiadanie ogrodu wiąże się z licznymi obowiązkami. To przede wszystkim szeroko rozumiane zabiegi pielęgnacyjne, takie jak: usuwanie chwastów, nawożenie, dosadzanie roślin, przycinanie drzew i krzewów, oczyszczanie oczek wodnych oraz przede wszystkim podlewanie. Okazuje się, że w nowoczesnych ogrodach można zainstalować systemy nawadniające, które można zintegrować z przydomowymi oczyszczalniami.

Jak to działa?

System nawadniający to przede wszystkim odpowiednio rozmieszczone zraszacze wody, które mogą uruchamiać się automatycznie lub poprzez odpowiednie zaprogramowanie. Dzięki temu rozwiązaniu podlewanie ogrodu odbywa się bez udziału osoby, dzięki czemu oszczędzamy czas oraz pieniądze, gdyż system podlewa roślin tyle ile potrzebują. System nawadniania może korzystać przy tym z własnego magazynu wody deszczowej, który można zainstalować pod ziemią.
Dodatkowym uzupełnieniem źródła wody może być przydomowa oczyszczalnia ścieków. Klasyczna oczyszczalnia składa się z kilku elementów: osadnika gnilnego z wbudowanym filtrem i drenażu rozsączającego. Oczyszczalnia może być połączona z systemem nawadniania, a tym samym może być dodatkowym źródłem na pozyskiwanie wody do podlewania ogrodu.

Artykuł na podstawie wiedzy firmy firmagarden.pl z Białegostoku

Niezwykłe ogrody Białystok