Kobieta, zdrowie, uroda » Uroda

Jakie ręczniki jednorazowe fryzjerskie wybrać?

Ręczniki fryzjerskie – zarówno te wielorazowe, jak i jednorazowe, to jeden z podstawowych elementów wyposażenia salonów. Zazwyczaj już na początku prowadzonej działalności dokonujemy wyboru, z jakich akcesoriów będziemy korzystać, ponieważ to determinuje szereg innych czynności.

I o ile w domach najchętniej sięgamy po bawełniane modele lub te wykonane z chłonnych mikrowłókien, to w większości salonów fryzjerskich dominują ręczniki jednorazowe zrobione z włókniny lub celulozy.

Wielorazowe i jednorazowe ręczniki fryzjerskie

Wybierając ręcznik fryzjerski, zawsze warto zwracać uwagę na to, jak sama tkanina będzie wpływać na włosy. Najczęściej produkty z materiałów wykorzystuje się do osuszania, ochrony ubrań klienta, więc ceni się przewiewność, chłonność i delikatność. Doskonale w te parametry wpisują się też ręczniki jednorazowe fryzjerskie, które dodatkowo pozwalają zachować tak ważną w salonie piękności higienę. To właśnie wymogi sanitarne sprawiają, że coraz więcej akcesoriów także w tej branży jest używanych tylko raz. Wielowarstwowe ręczniki papierowe są więc w stanie doskonale osuszyć włosy, są cienkie i bardzo wytrzymałe, a także zapewniają optymalną cyrkulację powietrza. Zarówno celuloza, jak i włóknina sprawdzają się w tym celu wyśmienicie. Producenci natomiast sprzedają jednorazowe ręczniki na rolce lub też składane pojedynczo, a wybór odpowiedniej opcji jest w tym momencie kwestią przyzwyczajenia i wygody. Warto również zwrócić uwagę, że to świetna opcja także do salonów kosmetycznych, gabinetów masażu, stref SPA, poradni fizjoterapeutycznych, czyli wszędzie tam, gdzie trzeba zapewnić higieniczne i wygodne warunki zarówno klientom, jak i sobie.

Do czego można wykorzystać ręczniki papierowe?

Z pewnością jednorazowe ręczniki fryzjerskie to duże ułatwienie w codziennej pracy. Odchodzi cały proces segregacji, prania, prasowania czy maglowania oraz przechowywaniem materiałowych pierwowzorów. Jednorazowy ręcznik fryzjerski to także produkt higieniczny i dlatego wykorzystuje się go nie tylko przy osuszaniu włosów. Można arkuszami papieru zdezynfekować powierzchnię, która będzie miała kontakt ze skórą na przykład w zakładzie kosmetycznym. Praktyka pokazuje, że włókninowe ręczniki są ekologiczne i zdecydowanie tańsze niż używanie produktów wielorazowych. Mowa tu przede wszystkim o konieczności prania oraz oczywiście okresowej wymiany dość mocno eksploatowanych dodatków. Klienci w salonie fryzjerskim czy przy usługach kosmetycznych zwracają dość bacznie uwagę na poziom czystości i coraz częściej zwracają uwagę właśnie na to, z jakich ręczników się korzysta, jak wyglądają powierzchnie, sprzęty czy narzędzia, jak dba się o higienę w danym miejscu.

Źródło fotografii: pixabay.com
Licencja: https://pixabay.com/pl/service/license